środa, 19 czerwca 2013

Kluski ze szpinakiem

Jakiś czas temu przeczytałam na Mirabelkowym Blogu o serze ricotta dodanym do ciasta na kluski do mięsnych lub warzywnych sosów.  Sezon na szpinak się rozpoczął, szybkie i łatwe kluchy z gulaszem zostały podane na obiad. Są miękkie, ładnie wyglądają i dobrze smakują. Myślę, że posypane startym parmezanem i podane np. z fasolką szparagową obejdą się bez mięsnego towarzystwa. 





składniki: 

- 100 g sera ricotta
- jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- ok. 3 -5 łyżek mąki
- dwie garście szpinaku (może być 1/4 paczki mrożonego)


Szpinak sparzyć wrzątkiem, odsączyć na sitku i pokroić. Wszystkie składniki zmieszać lyżką do powstania jednolitej,dość gęstej masy. W razie potrzeby dodać nieco mąki. W większym garnku zagotować wodę, osolić. Nabierać trochę ciasta na łyżkę i przy pomocy drugiej zrzucać je na wrzątek. Po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, kluski są gotowe.







7 komentarzy :

  1. Mmm... Uwielbiam takie kluchy! I zdecydowanie nie potrzebuja miesnego sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też, podobnie jak Maggie nie potrzebuję mięsnego sosu, zwłaszcza latem :-) Pycha kluchy z moim ukochanym szpinakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo, te kluski zapowiadają się smacznie i to bardzo:)
    Genialny pomysł, muszę sobie zapisać;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko fajnie, ale czegos w tym ciescie brakuje, zeby osiagnelo porządana konsystencje, ja musialam dodac drugie jako, zeby sie to kupy trzymało. w rezultacie powstała jedna wielka brejo-paciaja. czy aby na pewno o ser ricotta chodzi? od suchy jest i ciezko z nim ciasto kluskowe zrobic

    OdpowiedzUsuń
  5. :)Robiłam z ricottą, podobnie jak Mirabelka, z jednym jajkiem. Ciasto ma konsystencję podobną do klusek kładzionych, nakładałam porcję ciasta na łyżkę i przy pomocy drugiej zrzucałam na wodę.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */