sobota, 29 czerwca 2013

Pierś z kurczaka faszerowana brokułami i kozim serem

Z rozgniecionego, ugotowanego brokuła i koziego sera wyszła bardzo dobra pasta. Połowa została zjedzona zanim trafiła do obiadowego dania. Serek może być kozi, może być z rodzaju bałkańskich, może być to ser feta. Danie nie jest skomplikowane, ładnie wygląda i jest miłym urozmaiceniem obiadowym ze zwyczajnej, kurczakowej piersi.


 




  Składniki: 

- trzy pojedyncze, spore piersi z kurczaka
- jeden brokuł
- 150 g koziego sera ( lub sera typu bałkańskiego lub fety)
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- zmielony pieprz, sól
- tarta bułka
- jajko
- olej do smażenia

Pierś naciąć z boku, by powstał po rozłożeniu (jak książkę) szeroki plaster mięsa, rozbić uważnie, by nie poprzecinać tłuczkiem włókien. Posolić i oprószyć pieprzem.
W osolonej wodzie ugotować brokuł, odciąć różyczki z kawałeczkiem łodygi, rozgnieść widelcem, dodać pokruszony ser, wymieszać z solą, pieprzem oliwą i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Na plaster mięsa nałożyć sporą porcję brokułowej masy i zwinąć w rulon wzdłuż szerszego brzegu, docisnąć dłonią formując wrzecionowaty kształt roladki. Jajko roztrzepać lekko widelcem, tartą bułkę wysypać na talerz. Roladki moczyć w jajku, panierować w bułce. Na patelni mocno rozgrzać sporą ilość oleju (kilka łyżek). Smażyć roladki z każdej strony do zrumienienia. Zmniejszyć ogień i na najmniejszym pozwolić by przez kilka minut "doszły" pod pokrywką lub wstawić na 10 minut do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Pokroić w ukośne plastry.

  






Mówię Wam - niebo na talerzu:)

7 komentarzy :

  1. Wygląda wspaniale, na pewno też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ta pierś wygląda fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie-prezentuje się bardzo okazjonalnie, a zapewne smakuje nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam je na zwyczajny obiad, ale myślę że nadadzą się nawet z okazji przyjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny farsz. I ten kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */