poniedziałek, 3 czerwca 2013

Sałatka z kurczakiem i surowym kalafiorem

Lubię jak jedzenie chrupie. Płatki kukurydziane, prażony słonecznik, orzeszki w cieście. Myślałam kiedyś, że kalafior w surowej formie nie nada się do niczego. Na jednym z wakacyjnych wyjazdów gospodyni podała takie cudo do obiadu. Bez mięsa, bo była to surówka (jak na zdjęciu) i  kotlet schabowy na drugie był jak raz. Wielokrotnie powtarzałam ten skład w domu, aż raz przy dodatku resztek pieczonego kurczaka powstała z niej sałatka. Niestety nie przechowuje się długo, kalafior następnego dnia zrobił się gorzki. Zatem należy zrobić jej taką ilość, jaką przewiduje się do zjedzenia tego samego dnia.



  
Składniki :

- mały kalafior
- pół puszki kukurydzy
- jedna czerwona papryka
- dwie łyżki posiekanego koperku
- dwa ogórki konserwowe
- 2 ugotowane jajka
- duża, grillowana lub smażona pierś z kurczaka lub pozostałość pieczeni z obiadu
- dwie łyżki majonezu
- pół małego jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- pieprz i sól i ostra, mielona papryka

Z kalafiora pooddzielać jak najmniejsze różyczki (często ścieram na tarce do robienia cienkich plasterków i tnę co większe w misce nożyczkami). Łodygi wyrzucić. Mięso, ogórki, paprykę i jajko pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem, koperkiem, przyprawami i rozgniecionym ząbkiem czosnku, wymieszać. Wlać do miski z pozostałymi składnikami.



Mówię Wam - niebo na talerzu:)       

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */