piątek, 14 czerwca 2013

Sernik na zimno z truskawkami

Ja znowu o truskawkach. Lubię i do końca sezonu nieprzerwanie będę używać. Zwłaszcza, że obawiałam się, że po ulewach będzie słaby sezon i nastąpi truskawkowa klęska. A one jednak są, wielkie i słodkie! Przejść koło stoiska z nimi obojętnie się nie da.
Ten truskawkowy sernik jest w niewielkim rozmiarze, niezbyt wysoki, jeśli zapowiadają się goście, należy zwiększyć porcję, może do półtorej? Jest kremowy, miękki, no bardzo dobry. Ten na zdjęciu ma odrobinę za mało żelatyny, w przepisie podałam zatem nieco więcej. Po udekorowaniu mamy pyszny sernik truskawkowy na zimno z bitą śmietaną:)  



 
Składniki ( na tortownicę 20 -22cm): 

 na spód: 

- 150 g herbatników, np. owsianych
- 50 g rozpuszczonego masła
 

 na masę serową: 

- duże opakowanie jogurtu typu greckiego (400 ml)
- 1/2 kg zmielonego trzykrotnie sera (użyłam homogenizowanego, może też być gotowy "na serniki")
- 40 dkg truskawek
- 7 - 8  łyżek cukru pudru
- dwie łyżki cukru waniliowego
- trzy duże łyżki żelatyny

do dekoracji:

- 150 ml śmietanki 30 - 36%
- 100 ml serka mascarpone
- parę ładnych truskawek
- dwie łyżki cukru

Herbatniki pokruszyć dobrze i wymieszać z roztopionym masłem. Wgnieść w dno tortownicy.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać, lekko przestudzić. Ser i jogurt zmiksować z połową cukru i cukrem waniliowym. Dodać do masy połowę żelatyny i zmiksować. Odłożyć do osobnego kubka 6 łyżek. Resztę wlać do tortownicy i wstawić do lodówki.Umyte i pozbawione ogonków truskawki rozdrobnić blenderem z drugą połową cukru, dodać do nich odłożoną masę serową z kubka i resztę żelatyny, mieszając wszystko na najwyższych obrotach miksera. Wylać na białą masę, jeśli ta lekko się ścięła. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Ubić śmietankę, pod koniec dodając cukier i mascarpone.
Tortownicę włożyć na krótką chwilkę do miski z ciepłą wodą, ułatwi to odklejenie obręczy. Udekorować sernik ubitą z mascarpone śmietaną i truskawkami.




       Mówię Wam - niebo na talerzu:)

Truskawkowy zawrót głowy 2013

6 komentarzy :

  1. Piękny ten Twój sernik! :-) Te na zimo są zdecydowanie najlepsze z truskawkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie uznaję teraz innych owoców. Truskawki na prezydenta! Żartowałam... Jak pokonam lenia to i może sernik na zimno zdążę przed końcem sezonu.... Pozdrawiam wesoło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym kawałeczek tego serniczka:)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję i pozdrawiam również:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie używam żelatyny. Jak przeliczyć agar, żeby masa się ścięła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu jest ok 1 l masy, każdy agar ma trochę inaczej, łyżeczka agaru na 1/2 - 2 łyżeczki żelatyny.To duża rozbieżność między producentami. Dałabym tyle ile producent zaleca na 1,2 l płynu. I trzeba pamiętać, że szybko zastyga.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */