poniedziałek, 24 czerwca 2013

Spaghetti z boczkiem i pieczarkami

Z serii niekłopotliwych, bardzo dobrych i szybkich dań, bez filozofii i wygibasów. W czasie kiedy gotuje się makaron można podsmażyć resztę składników i podać dobry obiad w kilkanaście minut. Nie należy do najlżejszych, odchudzającym się proponuję ...odłożyć odchudzanie do następnego posiłku:). Do makaronu dodałam też pokrojoną cukinię, bo lubię jej dodatek w makaronowym zestawie. Przepis na spaghetti z cukinią, boczkiem i pieczarkami podaję.





składniki (na 4 osoby) : 

- pół paczki makaronu spaghetti
- 20 dkg boczku wędzonego
- 15 - 20 dkg kiełbasy
- 25 dkg pieczarek
- duża cebula
- mała cukinia
- dwa ząbki czosnku
- posiekana pietruszka (ok. 2 łyżki)
- sól, pieprz, nieco ostrej papryki
- łyżka soku z cytryny

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić. Na patelni podsmażyć pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę, na końcu dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Jeśli boczek i kiełbasa są chude, można dodać nieco oliwy, by cebula się nie przypaliła. Gdy boczek się zrumieni a cebula zmięknie, dorzucić pokrojoną razem ze skórką cukinię i zmiażdżone ząbki czosnku, smażyć krótko. Dodać makaron, posypać wszystko posiekaną pietruszką, skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku przyprawami, wymieszać z resztą składników. 



Mówię Wam- niebo na talerzu:)

7 komentarzy :

  1. Bardzo lubię taki makaron !
    Pychota!
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Boczek i pieczarki - uwielbiam takie konkretne smaki :D Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze mnie kusi, ale ze wzgl własnie na te kalorie jeszcze nigdy nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko zależy od wielkości porcji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, nie dodalabym tylko kielbasy, moim zdaniem nie pasuje i psuje szlachetnosc tego dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A co z pieczarkami ?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */