poniedziałek, 10 czerwca 2013

Zupa koperkowa

Lubię tę zieleninę. Jest jej teraz wielka obfitość i tak już zostanie do września a nawet października. O smaku tej zupy stanowią dwa solidne pęczki koperku, z czego większość podsmażona na łyżce klarowanego masła i delikatny wywar drobiowy.  Jest bardzo pachnąca, lekko kremowa, choć nie krem. Przyrządzona w ten sposób, to najlepsza zupa koperkowa jaką znam, choć wygląda niepozornie. No bardzo polecam:)




Składniki (na garnek ok. 3 l) 

- części kurczaka lub indyka z kością ( korpus, skrzydełka, szyjki, ok. 0,7 kg)
- trzy marchewki
- dwie pietruszki
- duży kawałek selera
- duży kawałek pora
- cebula
- 2 kulki ziela angielskiego, dwa listki laurowe
- łyżka masła ( najlepiej klarowanego ale niekoniecznie)
- dwa pęczki koperku
- sól, biały pieprz
- 4- 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- cztery łyżki śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki

Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Cebulę w łupince opalić nad płomieniem gazu lub przekroić i poprzypalać na suchej patelni. Wrzucić obrane warzywa i gotować aż i warzywa i mięso będą całkowicie miękkie. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki, potrzebują jeszcze ok. 10 - 15 minut. Koperek posiekać. Na patelni rozgrzać masło i dodać zieleninę, zostawiając ok. 1/4 pęczka. Przytrzymać na ogniu mieszając dwie - trzy minuty. Dodać wszystko do zupy, zagotować. Śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzić w kilku łyżkach wywaru, wlać do garnka, wymieszać, nie dopuścić do zagotowania. Wsypać resztę koperku i gotowe. 




Mówię Wam - niebo na talerzu:) 


16 komentarzy :

  1. Uwielbiam koperek w każdej postaci...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tę zupke, u nas podaje się ją z lanymi kluseczkami! szkoda, że już nie ma świezego koperku, bo ten obecny teraz w sklepach nie jest za dobry i kompletnie bez smaku i aromatu

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten na bazarkach jeszcze ujdzie, lepszy niż marketowy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. 0.7 dag ???? 7 g mięsa na 3 litry zupy. Bogato

    OdpowiedzUsuń
  5. na fotce widać wyraźnie ziemniaki a w zestawieniu składników nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  6. Warzywa (włoszczyznę) blendujesz?

    OdpowiedzUsuń
  7. Warzywa w kostkę, na tarce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W całości, stanowią podstawę wywaru.

      Usuń
  8. A jaka śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam- zupka pycha! Troszkę zmodyfikowałam przepis, bo to pierwsza dorosła zupka mojej 10- miesięcznej królewny. Wyszła przepyszna! A tak na marginesie- tak jak napisałaś- nie zagotowałam na końcu po "zabieleniu", choć mnie to zdziwiło, bo w domu uczono mnie zawsze, żeby zupę po "zaklepaniu" zagotować ;) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */