czwartek, 18 lipca 2013

Łatwy deser z jagodami

Połączenie jagód z okruszkami chałwy jest moim niedawnym odkryciem. Znakomicie pasujący do siebie zestaw, powstał zupełnie przypadkiem, zwykle nie kupuję chałwy, ale tym razem się nie oparłam. I wykorzystałam okruszki... Okruszki to zupełnie co innego niż chałwowy kawał, a deseru nie nałożyłam w specjalnie wielkich porcjach. Takie małe, słodkie co nieco. Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu, kiedy ma się schłodzone składniki, wystarczy je zmiksować i można od razu podawać, salaterki zostały wyczyszczone do czysta- smakowało:)





składniki: 

 - 250 g serka mascarpone
- kubek słodkiej , schłodzonej śmietanki 30-36%
- trzy łyżki cukru
- 1/3 szklanki jagód
- półtorej łyzki pokruszonej chałwy np. waniliowej

Jagody z cukrem rozdrobnić blenderem, zostawiając łyżkę owoców do dekoracji. Śmietankę ubić na sztywno. Wmiksować ser mascarpone i jagody. Nakładać do salaterek przy pomocy dekoratora lub łyżki, posypać okruszkami chałwy i owocami.


 



  Mówię Wam - niebo na talerzu:)

2 komentarze :

  1. oo.. u mnie zapewne nie skończyłoby się na okruszkach i dlatego spaściłabym cały deser.. bo chałwę uwielbiam :d ale wiem, że jej zbyt duża liczba psuje :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Musimy założyć koło wielbicielek chałwy:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */