środa, 17 lipca 2013

Najłatwiejsze ciasteczka cytrynowe

Ciastka z serii tych, które można zrobić po telefonie "będziemy za pół godziny". Należy tylko od razu nastawić piekarnik na 170 st. i w trakcie nagrzewania zostanie przygotowana mała słodycz do kawy i herbaty. Nie trzeba nawet wyciągać miksera. Szczerze mówiąc, składniki sypałam na oko pilnując, by uzyskać konsystencję ciasta, które można nałożyć na blaszkę łyżką. Bardzo dobre i łatwe ciastka cytrynowe - tadaaam :)



składniki: 

- dwie szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwa jajka
- cukier waniliowy (małe opakowanie sklepowe lub półtorej łyżki domowego)
- pół szklanki cukru (najlepiej brązowego , ale niekoniecznie)
- pół szklanki oleju słonecznikowego lub stopionego masła
- ok.3/4 szklanki mleka (lub więcej, ciasto ma się łatwo nakładać łyżką na blaszkę) 
- sok i skórka otarta delikatnie z całej cytryny
- ew. gruby cukier do posypania ciastek z wierzchu
- garść ulubionych bakalii ( np.orzechy, rodzynki) 

Wszystkie składniki oprócz grubego cukru zmieszać łyżką w misce, nakładać na wyłożone papierem blaszki, spłaszczyć, posypać grubym cukrem. Włożyć do rozgrzanego do 170 st. piekarnika. Piec do lekkiego zrumienienia ( z termoobiegiem ok. 13 minut).  



 Mówię Wam - niebo na talerzu:)
   

8 komentarzy :

  1. cytrynowe? Uwielbiam <3 ale mam na nie teraz ochotę.. niech ktoś do mnie zadzwoni, że będzie za chwilkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. no... logistycznie trudne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Całe opakowanie ze sklepu, lub półtorej łyżki domowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za chwilę bd pieczenie :D Tylko nwm czy mam cytrynę ale trzeba bd coś zdobyć

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Mała torebka sklepowego lub półtorej łyżki domowego.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */