poniedziałek, 1 lipca 2013

Najlepsza tarta z truskawkami

Ze wszystkich wykonanych, tą uznaję za najlepszą. Naprawdę pycha. Truskawki się kończą, ale cieszę się, że już prawie czas na jagody, maliny, zaraz będą wiśnie, śliwki i będzie można wymieniać w niej  owocowy dodatek. Tarta ma bardzo kruche, chrupiące, idealne ciasto i budyniową piankę.  Lepiej nie wstawiać jej do lodówki, by nie pozbawić ciasta chrupiących właściwości. Choć przy dużej wilgotności powietrza czasem to nieuniknione. Ale i tak jest pyszna. Przepis na to ciasto w formie placka można znaleźć na blogu Moje Wypieki. Dostosowałam proporcje dla porcji na średniej wielkości formę do tart.



 




składniki: 

 na ciasto

 - 2 szklanki mąki
 - kostka masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto (masło pokroić nożem). Gdyby było zbyt suche, dodać łyżkę, dwie lodowatej wody. Podzielić na dwie części (40 i 60%) większą częścią wykleić nasmarowaną masłem i wysypaną mąką blaszkę. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 15 minut.  Resztę ciasta zwiniętego w folię włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

na piankę 
- 4 białka
- dwa budynie waniliowe bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki oleju
- 40 dag truskawek lub innych owoców (maliny, jagody itp)

Białka ubić, pod koniec dodając po łyżce oba cukry. Małymi porcjami, nie przestając ubijać, dodawać również proszek budyniowy. Cieniutką strużką, wolniutko wlać również olej. Wyłożyć piankę na ostudzone ciasto, rozłożyć na niej umyte owoce. Ciasto z lodówki zetrzeć na tarce i posypać nim całość. Włożyć do nagrzanego do 170 st. piekarnika na 25 - 30 minut. Jeśli jest taka możliwość, można wyłączyć w połowie pieczenia dolną grzałkę, lub podłożyć dodatkową blaszkę na spód piecyka.
Ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.



Mówię Wam - niebo na talerzu!   
        

35 komentarzy :

  1. nie napisałaś ile masła dodać... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, już poprawiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry,
    co znaczy "średniej wielkości" blaszka? :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry. 28 cm. Jeśli mniejsza, ciasto będzie nieco grubsze i wyższe.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
    Serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mozna truskawki mrozone? jak myslicie

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogą być. Nie należy ich wcześniej rozmrażać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto właśnie w piekarniku :) pachnie pięknie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja chcę napisać ,że to jest niebo nie tylko na talerzu ale też w mojej gębie ;) Pycha polecam i cieszę się ,ze trafiłam na ten przepis :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wyszło:)

      Usuń
  10. Olej wlewamy już po ubiciu pianki, czy w trakcie?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wyszło, pachnie niesamowicie i jest super kruche. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjne ciasto! Wypróbowałam i polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Blaszka do tarty nieużywana jeszcze jest :) czas ją wreszcie użyć :) czy przed wyłożeniem blaszki ciastem mam ją nasmarować tłuszczem i obsypać mąką? Mam także zwykłą blaszkę, metalową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można dla pewności, by się nie przykleiło.

      Usuń
    2. Dziękuję :) wjechała właśnie do piekarnika :)

      Usuń
    3. A dziś kolejna :) Próbowałaś robić z innym budyniem - żeby nadać kremowi kolor? Już to widzę np. z truskawkowym budyniem albo z jagodowym i z jagodami :) moja wersja dziś na razowej mące do wypieku chleba i z cukrem brązowym stąd lekko karmelowy kolor kremu :)

      Usuń
    4. Asia, w tym roku nie próbowałam, a w zeszłym - nie pamiętam. Ale na blogu nie ma, to zrobić powinnam:)

      Usuń
    5. Dzisiaj wersja z jagodami :) w kolejce czekają maliny :)

      Usuń
  14. Przepis świetny- robiłam tą tartę już kilka razy i za każdym razem była przepyszna :))) Właśnie pianka się ubija :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Było przepyszne!!! Serdecznie wszystkim polecam :-) a czy mozna dodawac tez inne owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, będzie świetna np. z jagodami, brzoskwiniami, malinami, jeżynami

      Usuń
  16. a czy z borówka badz jabłkiem /

    OdpowiedzUsuń
  17. Kolejny, po serniku strzał w dziesiątkę, wszyscy zachwyceni smakiem, a znajomi wciąż dopytują o przepis. Grono fanów bloga się powiększa :) Pozdrawiam autorkę.

    OdpowiedzUsuń
  18. A jakbym sama budyń zrobiła? To później porostu dodać do piany ubitej? Jak myślicie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu chodzi on proszek budyniowy, można zamienić na mąkę ziemniaczaną mniej więcej tej samej ilości.

      Usuń
  19. A jesli dodam budynie ktore juz zawieraja cukier to nie musze dodawac cukru do masy?

    OdpowiedzUsuń
  20. A jesli dodam budynie ktore juz zawieraja cukier to nie musze dodawac cukru do masy?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */