sobota, 13 lipca 2013

Placki z jagodami

Pewnie powinnam napisać - racuchy z jagodami, jak autorka przepisu. Do ich zrobienia używa się drożdży, co nadaje im zupełnie innego smaku niż w przypadku wszystkich innych placków. Ale mam wdruk rodem ze szkolnej stołówki, że racuchy są zwichrowanymi pączkami bez nadzienia i żeby dostać dokładkę trzeba mieć zasługi u pani kucharki:)  Racuszki są bardzo dobre, nawet na zimno na drugi dzień.




składniki (na sporą ilość, ja zrobiłam z połowy porcji, wyszło ok. 10 szt) :

- 2,5 szklanki mąki
- 5 dkg drożdży
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- szklanka ciepłego mleka
- szklanka jagód
- szczypta soli
- cukier puder do posypania

Drożdże wymieszać z połową mleka i łyżką cukru, odstawić by "ruszyły". Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier i sól, wyrośnięty zaczyn z drożdży i  mieszać wszystko drewnianą łyżką. Dolać resztę mleka i dalej mieszać aż do powstania w cieście małych pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, wmieszać delikatnie jagody i smażyć placki na średnio rozgrzanym oleju lub klarowanym maśle. Temperatura smażenia nie może być wysoka, łatwo je przypalić. Wyłożyć na papierowy ręcznik, posypać cukrem pudrem.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)


 
-


4 komentarze :

  1. aj,aj.. mistrzowskie! :)
    Wyglądają cuudonwie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, ale w drożdżach pomyłka jest, bo raczej 50g a nie pól kg.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebo w gębie, a nie na talerzu:) Pychota!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */