poniedziałek, 29 lipca 2013

Sałatka z buraków i sera feta

Mamy prawdziwe lato, upalne jak nie wiem co, kto mówił, że go nie będzie i przepowiadał dwa miesiące  deszczu? W kuchni pustki, rządzi chłodzony mocno arbuz, mrożona kawa i lody. Ale rodzina się uparła na pieczonego kurczaka, zatem w  kuchni mieliśmy tropiki, dorzuciłam przy okazji trzy buraki i na kolację zrobiłam sałatkę, na więcej aktywności już nie starczyło mi energii:)



składniki: 

- trzy buraki
- 15 dkg sera feta
- kilka liści sałaty lodowej
- kilka korniszonów lub dwa konserwowe ogórki
-  trzy łyżki oliwy
- oregano
- ząbek czosnku
- łyżka winnego octu
- łyżeczka cukru ( najlepiej brązowego) lub miodu
-sól
- ew. posiekany szczypiorek

Buraki upiec lekko osolone w plastrach, w folii aluminiowej, do miękkości. Upieczone rozłożyć na liściach sałaty, pokruszyć ser feta i pokrojone ogórki Z oliwy, octu, rozgniecionego ząbka czosnku, soli, oregano i cukru sporządzić sos. Wystarczy potrząsać składnikami w zakręconym słoiku. Polać sałatkę i gotowe.

Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

2 komentarze :

  1. Nigdy nie jadłam pieczonych buraków:(A sałatka fajnie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */