poniedziałek, 15 lipca 2013

Sałatka z młodych ziemniaków

Młode, gotowane razem z wyszorowaną skórką kartofelki (czy ktoś używa jeszcze tego słowa?) posypane koperkiem lubię bardzo. Ta sałatka z młodych ziemniaków starczyła wczoraj za całą kolację dla czterech osób, myślę, że jest też dobrym pomysłem na obiad. Użyłam ostatnich pewnie szparagów, można je jeszcze spotkać w niektórych sklepach a zastąpią je dobrze bardzo krótko gotowane różyczki brokuła. Smakowało wszystkim.  







składniki: 

- kilogram niedużych, młodych ziemniaków
- kilka plasterków chudego, wędzonego boczku
- kilka plasterków szynki lub innej chudej wędliny
- duża cebula (lub dwie średnie)
- pęczek szparagów lub mały brokuł
- dwie łyżki posiekanego koperku
- ząbek czosnku
- pieprz mielony
- pół łyżeczki tymianku
- mały, gęsty jogurt
- pół łyżeczki musztardy
- mała łyżka wyraźnego w smaku majonezu (można pominąć)
- szczypta cukru
- sól

Ziemniaki wyszorować szczoteczką, pokroić na grube kawałki lub jeśli małe, zostawić w całości, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Odciąć różyczki brokuła lub pokroić na centymetrowe kawałki szparagi. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, brokuły na minutę - półtorej, szparagi - do miękkości, odcedzić. Boczek i wędlinę pokroić na cienkie paski, cebulę w cienkie piórka. Na gorącej patelni wytopić z boczku nieco tłuszczu, dorzucić cebulę i szynkę. Mieszać aż cebula zmięknie. Dodać sól, pieprz, tymianek. Wymieszać delikatnie zawartość patelni z ziemniakami i zblanszowanymi brokułami lub szparagami, posypać koperkiem.
Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, sporą szczyptę pieprzu, cukru i soli. Sałatkę polać powstałym sosem lub podać w osobnym naczyniu, by każdy mógł zrobić to sam.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

4 komentarze :

  1. W sam raz na lekki letni obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie znałam jej pod tą postacią, a szkoda.. brzmi bardzo smacznie i sycąco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie wręcz,a nie tylko sałatka-pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne danie obiadowe - właśnie się nim zajadam :) Pierwszy raz robiłam coś ze szparagów i smakują całkiem fajnie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */