piątek, 16 sierpnia 2013

Biszkopt z malinami i bitą śmietaną

Biszkopt ma dodatek maku i jest dość wilgotny. Najlepiej upiec go poprzedniego dnia, by porządnie ostygł. Wykonanie go jest szybkie i proste, wystarczy czas potrzebny do nagrzania piekarnika.  Podczas pieczenia można przygotować malinową masę do przełożenia. Do następnego dnia ostygnie i zgęstnieje jak trzeba. Makowy tort z malinami, bitą śmietaną i czekoladową polewą - tadaaam:)




składniki ( na tortownicę 23 cm):

na biszkopt:  

-  5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kaszy manny
- łyżka tartej bułki
- 4 łyżki maku (zmielonego lub nie)

na masę malinową: 

- 30 dkg malin
- dwa budynie śmietankowe z cukrem

na masę śmietanową :

- 400 ml śmietanki 30-36%
- 2,5 łyżki żelatyny
- trzy łyżki cukru

na polewę: 

- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- łyżka cukru
- 1/4 szklanki gorącego mleka

do nasączenia:

- szklanka osłodzonej herbaty z cytryną i kieliszkiem wódki

Piekarnik ustawić na 170 st. Żółtka ubić z cukrem na biały kogel-mogel. Nie przestając ucierać, dodać stopniowo mak, bułkę tartą, kaszę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce piany do żółtkowej masy, mieszając wszystko delikatnie łopatką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Włożyć ciasto na 40 minut do rozgrzanego piekarnika. Po ostudzeniu okroić brzegi ostrym nożem.

Maliny zagotować z dwiema szklankami wody, przetrzeć na sicie by pozbawić je pestek. Proszek budyniowy rozrobić w połowie szklanki zimnej wody, dodać do gorących malin, zagotować intensywnie mieszając. Masę osudzić.

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier. Żelatynę rozrobić z małą ilością gorącej wody, ostudzić. Dodać do niej dwie łyżki śmietany, wymieszać i połączyć z resztą ubitej masy.

Biszkopt przekroić na dwie części, wierzchnią warstwę położyć na spodzie zamkniętej tortownicy, nasączyć połową herbacianego ponczu. Posmarować masą malinową, wyłożyć bitą śmietanę, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć.Docisnąć lekko dłonią i odstawić do lodówki do stężenia.

Czekoladę zalać gorącym mlekiem, dodać cukier i masło, rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta.



' Mówię wam - niebo na talerzu:)










8 komentarzy :

  1. aż ślinka cieknie na smak widok (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miało być oczywiście "sam widok" :) nie wiem o czy myślałam pisząc to :)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia, piękny biszkopt i świetny przepis. Czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dziś zrobiłam ... I nie mogę doczekać się jutra kiedy skosztuje, bo na zdjęciu wygląda baaardzo smacznie ... mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm, mimo, że trochę już piekę ciasto okazało się lekką klapą. Blat makowy mooocno urósł po czym szybciutko opadł. Był tak klejący, że połowa została na papierze do pieczenia.Musiałam się ratować pieczeniem biszkoptu. Maliny co prawda miałam mrożone więc smak tej masy taki sobie. Sam nie do zniesienia, coś w stylu woda z malinami zaprawiona mąką. Galaretki chyba były by tu lepsze A śmietana z ponad dwiema łyżkami żelatyny, to chyba galareta się z tego zrobi. Ja dodałam 2 łyżeczki i tak za bardzo sztuczna się zrobiła. Ale dzięki za pomysł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/zeby-biszkopt-by-puszysty-i-nie-opad.html - tu o biszkoptach, może Ci coś przyjdzie do głowy. Makowy biszkopt - używam go w wielu ciastach i dałam przepisy na blogu - wychodzi mi zawsze bezbłędnie. Zatem trudno mi powiedzieć gdzie błąd. Maliny z mąką dają kisiel - żel.Niektórzy nazywają go frużeliną. Galaretki - nie widzę tu zastosowania, chyba, że wylać tężejącą i zostawić do zastygnięcia.Jeśli chodzi o żelatynę, możesz dać mniej, rzecz jasna. Przepis dawałam latem. Buziaki.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */