piątek, 9 sierpnia 2013

Jogurtowiec na brownie

Jednym z lepszych ciast jakie udaje mi się upiec jest Wiśniowa Królewna. To czekoladowe cudo na zdjęciach jest wariacją na jej temat, do masy dodałam kakao, zamiast polewy użyłam galaretki i mam nowe, pyszne odkrycie. Połączenie smaków jest kapitalne. Ciasto ma konsystencję jak delikatny sernik, no i ten czekoladowy spód brownie... Pycha!







 składniki (na tortownicę 21-23 cm) : 

na spód brownies:

- tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 3 jajka
- 50 g mąki
- 150 g cukru

Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej (w rondelku nad parującą wodą) lub w mikrofali, mieszając co chwilka. Jajka ubić z cukrem na jasną pianę, dodać mąkę i masę z czekolady. Wymieszać. Dno tortownicy wysmarować lekko masłem i wysypać tartą bułką. Wylać na nie ciasto.

na masę jogurtową:

- 1 duże opakowania jogurtu bałkańskiego
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- łyżka cukru waniliowego

- ok. 30 dkg wiśni
- dwie galaretki wiśniowe

Piekarnik rozgrzać do 160 st. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Żółtka wymieszać z budyniem i cukrem waniliowym, dodać do piany, powoli wlać jogurt i olej. Wymieszaną delikatnie całość wylać na ciemne ciasto.
Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika, na jego spodzie umieścić nieduże naczynie z gorącą wodą. Piec ciasto godzinę dwadzieścia minut, po 40 minutach okrywając je folią aluminiową. Pozwolić mu wystygnąć w piekarniku i stężeć przez kilka godzin, najlepiej w lodówce. Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu ( np. w 700 ml) , ostudzić co jakiś czas mieszając (na dnie często osiada żelatyna). Wiśnie pozbawić pestek, ułożyć na cieście. Gdy galaretka zacznie tężeć - zalać wszystko i odstawić do całkowitego zastygnięcia.



 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

2 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */