piątek, 2 sierpnia 2013

Leczo

Węgierskie lecso, to bardzo aromatyczne, zdrowe (o ile głównym składnikiem nie jest boczek)
i smakowite danie. Podobnie jak bigos, im częściej odgrzewane, tym lepsze. Dobrze ugotować je poprzedniego dnia przed podaniem, by smaki przeniknęły się nawzajem. Często proces "przegryzania" nie ma szansy powodzenia, danie znika znacznie wcześniej:)





składniki: 

- 20 dkg wędzonego boczku
- 25 dkg kiełbasy
- 4 cebule
- 4 różnokolorowe papryki
- cukinia lub dwie
- 4 duże pomidory
- kilka pieczarek (niekoniecznie)
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka (1-2 lyżeczki), ostra papryka, dwa listki laurowe i dwie kulki ziela angielskiego
- posiekana natka pietruszki

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić do rozgrzanego dużego rondla lub na dużą patelnię. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i pokrojoną kiełbasę. Kiedy się zrumieni, dorzucić pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w paski papryki, listki laurowe i ziele. Mieszać przez kilka minut aż papryka straci jędrność. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i pozostałe przyprawy. Po kilku minutach dorzucić pokrojoną ze skórką (jeśli młoda) cukinię i pieczarki. Przykryć pokrywką i dusić parę chwil by warzywa zmiękły. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić i dodać do całości. Dalej dusić pod przykryciem aż się rozpadną. W razie potrzeby podlać potrawę niewielką ilością wody. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

     

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

4 komentarze :

  1. Uwielbiam leczo!Moja Mama robi bez kiełbasy/boczku na zimę,a wędlinę dodajemy,jak już otworzymy słoik-zimą rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też rzadko kiedy leczo doczekuje 'przegryzienia' :) Twoje zdjęcia wyglądają bardzo apetycznie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam leczo! Puki jest świeża cukinia trzeba korzystać!

    OdpowiedzUsuń
  4. No i dzisiaj właśnie będzie leczo z Pani przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */