sobota, 3 sierpnia 2013

Makaron z krewetkami

Danie w sam raz na upał, nie wymaga włączania piekarnika i skomplikowanych operacji kuchennych. Wystarczy przygotować makaron według instrukcji na opakowaniu (zwykle zalewa się go gorącą wodą i koniec filozofii) a na patelnię powrzucać co jest w lodówce. U mnie - w zamrażarce, w lodówce nie było zbyt wiele. Wyszło bardzo przyjemne, azjatyckopodobne, pyszne w smaku danie.   



składniki: 

- paczka makaronu z rodzaju chińskich, jajecznych
- 250 g małych krewetek koktajlowych
- 250 g mrożonego groszku ( można użyć również mieszanki dowolnych warzyw)
- trzy łyżki sosu sojowego
- pół łyżki sosu ostrygowego lub rybnego
- dwa ząbki czosnku
- 2 cm startego, świeżego imbiru lub spora szczypta sproszkowanego
- szczypta curry
- szczypta chilli lub pół pokrojonej, świeżej papryczki
- sok z limonki lub cytryny ( 2 łyżki)
- posiekany szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
- olej sezamowy lub klarowane masło do smażenia (ostatecznie może być olej słonecznikowy) 
-sól do smaku

Makaron przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu. Krewetki przelać wrzątkiem na sicie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić starty imbir i czosnek, po chwili wsypać krewetki. Smażyć 2-3 minuty, dodać pokrojoną papryczkę, wlać sosy, dodać makaron, skropić go sokiem z cytryny. Wymieszać wszystko, w razie potrzeby doprawić solą, posypać posiekaną zieleniną.

Mówię Wam - niebo na talerzu :)

3 komentarze :

  1. Muszę się w końcu zabrać za krewetki i odpowiednio je przygotować.Zazwyczaj za długo smażę i wychodzą gumiaste dlatego nie sięgam po nie często.Twoje danie super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki! Uwielbiam takie dania ;) Przepyszne połączenie i bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */