niedziela, 25 sierpnia 2013

Placki z cukinii

Placki są podobne do tych tradycyjnych ziemniaczanych, choć sporo lżejsze i delikatniejsze. No i o wiele łatwiej zetrzeć cukinię niż ziemniaki. Nie mam do ich tarcia żadnego ułatwiacza w postaci  elektrycznej maszynki i z tego powodu placki ziemniaczane nie goszczą tak często na moim stole jak mogłyby, pomalowane pazury nie lubią ostrych tarć:) Z cukinią nie jest tak trudno, łatwo ją rozdrobnić zwyczajną tarką o dużych oczkach. Jeśli jest młoda i ma delikatną skórkę, nie trzeba jej nawet obierać. Placki z cukinią mogą być dodatkiem do mięsa albo stanowić samodzielne danie, np. na kolację czy podwieczorek. Dla mięsożerców atrakcyjne będzie dodanie do ciasta pokrojonego w drobną kostkę i podsmażonego, wędzonego boczku.   






składniki ( na porcję taką jak na zdjęciu) :

- ok. 50 dkg cukinii (dwie mniejsze, lub jedna większa)
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki
- jajko
- sól, pieprz, ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn ( niekoniecznie)
- olej do smażenia

Jako sos - gęsty jogurt, np. typu bałkańskiego

Cukinię pozbawić środkowej części z nasionami i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osolić nieco (ok.1/4 - 1/5 łyżeczki) i odstawić na ok. 15 minut, by puściła sok. Odcisnąć mocno ręką, płyn wylać. Do cukiniowej masy dodać startą na małych oczkach tarki cebulę. Dodać mąkę, jajko, wymieszać dobrze i doprawić pieprzem w ilości wedle upodobania. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju po obu stronach, na średnim ogniu, pilnując by placki były złote i się nie przypaliły. W połowie porcji a nieraz i częściej  wymieniam olej na nowy. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jogurt wystarczy wymieszać, ja lubię go solo, można jednak do niego dodać nieco chilli lub ząbek czosnku rozgnieciony z odrobiną soli.


    

  Mówię Wam - niebo na talerzu:)

10 komentarzy :

  1. Uwielbiam ! Ja podaje z sosem tzatziki :_)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jedne z moich ulubionych placków...: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pięknie wyglądają te placuszki-narobiłaś mi strasznej ochoty .Ja też czasami podaję sos tzatziki lub czosnkowy.
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam... ja dodaję jeszcze twarożek :)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też bardzo lubię... i nie dodaję mąki (-:

    OdpowiedzUsuń
  6. O . I się nie rozlata? Spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. czuję, że byłyby dobre z łososiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrze jest dodac troche startego zoltego sera i kurkumy :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */