poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Placuszki z kaszy manny

Dobry sposób na puszyste placuszki. Są delikatne, mięciutkie, dość wyraźne w smaku przez dodatek twarogu. Lubią je dzieci i łasuchujący dorośli. Mały łakoć na podwieczorek albo na śniadanie. Można je posypać ulubionymi owocami, znakomite będą maliny lub jagody, albo jabłka ze słoika czy zwyczajny dżem lub konfitura.




składniki ( na ok.7- 8 szt) :

- pół szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki mleka
- 200 g białego sera lub twarogu
- dwa jajka
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia

Kaszkę zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia na ok. 20 minut. Ser rozgnieść widelcem lub za pomocą blendera. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Kaszę połączyć z żołtkami, cukrem, serem, na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć krótko po obu stronach na średnim ogniu. Należy zaopatrzyć się w szeroką łopatkę do przewracania, placuszki są dość delikatne.



Mówię Wam - niebo na talerzu:)
   

   




14 komentarzy :

  1. placuszki - obłoczki :) bardzo zachęciłaś mnie do ich spróbowania, jeszcze takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo mi się podoba, a zdjęcie placuszków - jeszcze bardziej:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, super przepis:)

    http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne te placuszki, z kaszą manną jeszcze nie robiłam. Zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak apetyczne, że zjadłabym zaraz, natychmiast:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O takie placuszki to ja bardzo chętnie zawsze:-)U Ciebie kasza i u mnie kasza, choć inna;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam już kiedyś podobne. Pychotka...polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy takich nie jadłam, kaszkę lubię, więc na pewno mi zasmakują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przetestowane wczoraj, smakują troszkę jak racuchy, bardzo, bardzo smaczne, także na zimno :) Ale rzeczywiście okropnie delikatne, więc moje w zdecydowanej większości były w częściach.

    OdpowiedzUsuń
  10. Trzeba dobrze wyczuć dobry moment przewracania, tuż przed zbytnim zrumienieniem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj robiłam - Polecam wypróbować - wyszły pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mogłabyś napisać ile 1 na kcal ?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */