czwartek, 22 sierpnia 2013

Pyszne, czekoladowe ciasto z cukinią

Ciasto jest bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe, cukinia jest dodatkiem sprawiającym, że jego konsystencja jest wyjątkowa, ale jej smak zupełnie nie jest wyczuwalny. Niektórym tradycjonalnym w podejściu do kuchni osobom należy mówić o niej dopiero po spożyciu, kiedy już poproszą o następny kawałek :)

 



składniki ( na tortownicę 23-24 cm) 
Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.  

na ciasto: 
- pół kostki miękkiego masła
- 1/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
- dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao
- pół posiekanej drobno,  gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- pół szklanki śmietany
- 2,5 szklanki mąki
- 2 szklanki startej cukinii

Nastawić piekarnik na 160 st. W czasie gdy będzie się rozgrzewał, rozetrzeć mikserem masło (końcówką do ucierania) i dodać olej, miksować aż do połączenia tłuszczu. Następnie po kolei dodawać mieszając (końcówkami do ubijania): cukier, sodę, proszek, wanilię, jajka, kakao, kawę, posiekaną drobno czekoladę i na przemian porcjami - mąkę i śmietanę. Na samym końcu wmieszać ręcznie łopatką utartą cukinię. Spód tortownicy posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec ciasto ok. 50 minut, do momentu gdy wsadzony w nie patyczek będzie suchy po wyciągnięciu. Po wystygnięciu okroić je wzdłuż brzegów tortownicy, wyjąć na talerz lub paterę.

na polewę: 

- tabliczka gorzkiej czekolady
- dwie łyżki mocnej, gorącej kawy
- dwie łyżki cukru,
- dwie łyżki masła

Czekoladę zalać gorącą kawą, ustawić w rondelku nad parująca wodą, rozpuścić z dodatkiem cukru i masła. Ogrzewać mieszając do połączenia składników. Polać wystudzone lekko ciasto.



Mówię Wam - niebo na talerzu:)



 




13 komentarzy :

  1. Cudnie wygląda, czekoladowe ciasta są zdecydowanie moimi faworytami: )

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam już kiedyś ciasto z cukinią i bardzo mi smakowało :) dlatego też nawet nie potrafię sobie wyobrazić jaka pyszna musi być Twoja wersja - bardzo wilgotna, takie ciasta właśnie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wilgotne. Musi być obłędne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak niebo...? Tyle czekolady...? To piekło na talerzu!!! ;-) Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję. Ciekawa jestem strasznie jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mokro, czekoladowo, grząsko, piekielnie smacznie:)

      Usuń
    2. No i co?Myslisz,ze po takiej zapowiedzi mozna spokojnie siedziec i nie piec???Ciasto superasne:)

      Usuń
  5. Właśnie zamierzam zrobić :) ale mam dwa pytania: Ilu procentowa śmietana? I czy mogę ją zastąpić jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana 18 lub 12 %. Z jogurtem nie piekłam, ale powinno się udać.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję :) Zaglądam tu od niedawna a Pani blog jest naprawdę fantastyczny i inspirujący :)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */