sobota, 24 sierpnia 2013

Risotto z kurczakiem

W wykonaniu tego dania specjalizuje się Olcia, ale wyjechana jest na koniec świata, więc rękawy zakasać musiałam sama. O instrukcjach i informacjach dotyczących rozmaitych przygotowania sposobów, skomplikowanego nazewnictwa, łączenia czegoś z czymś, żeby wyszło jak należy, można poczytać tu. Ważne jest, by zakupić ryż o nazwie Arborio, zwykły nie ma tych co trzeba właściwości sklejających. Polecanego również Vialone Nano i Carnaroli lub Originario - w naszych sklepach nie spotkałam.  Poza tym pamiętać trzeba, że risotto należy podać zaraz po zrobieniu, żeby nie rozpaćkało się do cna, użyć masła, parmezanu i wina, choć osoby odchudzające się mogą owe pominąć lub wykorzystać je w zmniejszonych ilościach. Na wspomnianej wcześniej stronie podają informację, że parmezanu nie dodaje się do risotto z grzybami i owocami morza - jak ktoś lubi - niech dodaje co chce. Uważam,, że w kuchni wszystko wolno byle nikogo nie zatruć. Risotto robi się łatwo i przyjemnie, jednak przez kilkanaście lub więcej minut należy być uwiązanym do patelni, ryż wchłania bulion, lubi się przypalać i musimy go mieszać. Przy okazji gotowania esencjonalnej zupy, dobrze czasem odlać w plastikowe kubeczki lub woreczki do kostek lodu - bulionu, który na okoliczność ochoty przygotowania jakiegoś sosu czy właśnie risotto będzie czekał sobie w zamrażarce. Na zdjęciach brak tartego parmezanu. Powody przemilczę:)


  



składniki: 

- 250 g ryżu arborio
- ok. dwóch szklanek gorącego bulionu
- cebula
- dwa udka z kurczaka lub dwie nieduże piersi
- duża łyżka masła
- kieliszek białego wina
- mała, czerwona papryka (niekoniecznie)
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- dwie łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz 
- ew. 1/4 szklanki gęstej śmietany ( jeśli lubimy kremowy, śmietanowy sos)

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać mocno połowę masła. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone w niedużą kostkę mięso. Powstrzymać się chwilę od mieszania, by mięso złapało lekko złotawy kolor. Dodać paprykę. Kiedy mięso i warzywa lekko się podsmażą, wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy zostanie wchłonięte przez ryż, dodać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać do wchłonięcia płynu i dodać następną porcję bulionu i tak aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Pod koniec dorzucić pozostałą część masła, ew. śmietanę, posiekaną pietruszkę i łyżkę startego parmezanu. Sprawdzić, czy risotto jest wystarczająco słone, w razie potrzeby doprawić, dodać świeżo zmielony pieprz. Przed samym podaniem posypać danie resztą parmezanu.


     Mówię Wam - niebo na talerzu:)

70 komentarzy :

  1. Wygląda na takie kremowe i delikatne! Uwielbiam risotto, a z kurczakiem to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie risotto to faktycznie musi być niebo na talerzu... Dawno nie tworzyłam żadnego, ale popatrzyłam na Twoje zdjęcia i mmm... Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobię dam potem znać czy mojemu Włochowi smakowało ;)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. No i muszę Ci powiedzieć, ze wyszło super! A gratulacje od prawdziwego Włocha przekazuje Ci z radością. Dzisiaj sobie zażyczył ponownie więc na naszym stole znów pojawi się twoje risotto;)!

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, pozdrów prawdziwego Włocha i smacznego:)

      Usuń
    3. Jutro zamierzam zrobićam nadzieję, że mi wyjdzie. Czy znasz jakiegoś nieprawdziwego Włocha bo ja nie

      Usuń
    4. Ja znam! :) Prawdziwy, to wiadomo - prawdziwy:) Daj znać jak poszło!

      Usuń
  5. Właśnie zajadam się risotto z Twojego przepisu. Cud. Wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzadko gotuje Moj maz jest szefem kuchni;) Ale wlasnie dzis zrobilam Twoje risotto jest WSPANIALE!

    OdpowiedzUsuń
  8. nie napisalas kiedy dac papryke

    OdpowiedzUsuń
  9. Przed wsypaniem ryżu, już wpisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniałe risotto! Pierwszy raz w życiu robiłam, wyszło obłędne. Wlasnie robię je po raz drugi ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ok, robię:) mam nieopisaną ochotę na właśnie takie:D

    OdpowiedzUsuń
  12. ile wychodzi porcji z tego przepisu ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od apetytów, trzy, cztery.

      Usuń
  13. Robię znów! Pierwsze było absolutnie niebiańskie:D Dziś z łopatką, może będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, w piątek zamierzam zrobić risotto z Pani przepisu. Mam nadzieję, że się uda i będzie przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak poszło:)

      Usuń
    2. Risotto wyszło pyszne, o idealnej konsystencji! Będę chętnie częściej zaglądać na Pani Blog, pozdrawiam Julita :)

      Usuń
    3. W piątek można zrobic. Ale to dzien pokuty. Jezus umarl na krzyżu i powinnismy powstrzymać sie od pokarmów miesnych. Wiec nie jemy mieska. Pozdrawiam

      Usuń
    4. A kto tak ustanowił? Bóg rzekł ,, nie płaczcie nade mną, ale nad sobą i swoimi synami,,. Instytucję postu wprowadzili duchowni, drzewiej obowiązywały sankcje.

      Usuń
  15. Czy to danie bedzie dobre na drugi dzien ???
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepsze świeże. Ale będzie smacznie i tak.

      Usuń
  16. Dziekuje za info
    poczekam az wszyscy bedxiemy w jednym czasie w domu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. witam jestem wlasnie w trkcie robienia rizotto z pani przepisu poczekamy na czesc finalowa;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pychotka. Mąż wsunął dwa czubate talerze. Przesiedziałam na tym blogu wczoraj cały wieczór i widzę że gotowanie nie będzie już dla mnie straszne :) dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo mi milo. Pozdrawiam również:)

      Usuń
  19. Prawda taka że co do gotowania mam dwie lewe rączki. Ale mi wyszło !!!!!!!!!!! Bajerancka i smaczna sprawa :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Na ile osób jest ten przepis? ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam je dzisiaj na obiad i w sumie nie wiem, czy wyszło takie, jakie powinno, bo nigdy wcześniej risotto nie robiłam, ale mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super! Zrobiłam dzis na obiad i było pyyyycha:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepis fantastyczny, risotto wyszło przepyszne (mniam mniam). Polecam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Najlepszy przepis na risotto. Wyszło przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mniam pierwszy raz zrobiłam risotto i po tym przepisie z pewnościa powtórze nie raz! Dziekuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepis wyborny - chyba lepszy niż mój :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Fajny przepis :-) Wyszło bardzo dobre, nawet z zamiennikiem parmezanu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mi i mojemu chłopakowi bardzo smakowało:) Proste i szybkie. Ja zamarynowałam dzień wcześniej pierś w soli, pieprzu, słodkiej papryce, czosnku i nasionach kopru ogrodowego. Polecam koper, super aromat!:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Faktycznie niebo na talerzu! Wygląda pysznie i kremowo! Ostatnio robiłam risotto z innego przepisu, ciekawe jak wyjdzie to w Twojej wersji :) Czy ze zwykłego białego ryżu będzie okej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, zwykły się nie nada. Daj arborio.

      Usuń
    2. Ja właśnie robię. Mam vialone nano, przywiozłam z Włoch. Mam nadzieję, że wyjdzie pychotka. Pozdrawiam

      Usuń
    3. pozdrawiam, daj znać jak wyszło:)

      Usuń
    4. Wyjdzie... Sprawdzone wielokrotnie. Tyle, ze moze byc twardszy i dolewac trzeba z głowa - zwykle więcej niż tu jest podane. Robiłem na innym i wszyscy brali dokladki, czyli nie tylko mi pasuje. Te genialne Włoszki nie miały supermarketow. Robily z tego, co bylo.

      Usuń
    5. O, widzisz. A ja nie sprawdziłam, tylko wyczytałam :)

      Usuń
  30. Super przepis niebo w gebie😀

    OdpowiedzUsuń
  31. czy mozna czyms zastapic wino ? chcialabym zeby synek tez zjadl na obiad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć. Ale podczas podgrzewania alkohol wyparowuje całkowicie. Nie ma się czego obawiać.

      Usuń
  32. Na prawdę przepyszne! EJa dodałam jeszcze cukinię, bo akurat zalegala w lodówce. Poezja! ☺

    OdpowiedzUsuń
  33. Zrobiłam pierwszy raz i wyszło smaczne �� tylko ze mój ryż nie chciał się zrobić miękki i musiałam dolewać i podgrzewać przez ponad godzinę �� co zrobiłam zle?

    OdpowiedzUsuń
  34. Kupiłam z ceneo z opisem ryż do risotto
    Przesmazylam go na oliwie z masłem zanim dodałam do kurczaka - Zeszklilam tylko ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem. Może temperatura była z niska? Bulgotało lekko od początku?

      Usuń
  35. Czy moge dodac pieczarki i parmezan rowniez?

    OdpowiedzUsuń
  36. Zrobiłam i smakuje wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  37. Jakie wino do risotto? Wytrawne czy polwytrawne? I jaka śmietana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jedno, może lepiej nie słodkie :) A śmietana najlepsza 30 - 36% ale i kwaśna niżej procentowa też się sprawdzi.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */