wtorek, 20 sierpnia 2013

Tarta z owocami

Tarta ma czekoladowy, kruchy spód, a piankowy, lekko sernikowy wierzch to Jogurtowa Królewna, na którą przepis jest tutaj. Na wierzchu można ułożyć dowolne owoce, maliny, jagody czy borówki, ze wszystkimi będzie pyszna. Takie małe co nieco do kawy czy herbaty:)  




składniki: 

na ciasto : 

- 3/4 kostki masła
- dwie szklanki mąki
- 3 żółtka
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- trzy łyżki kakao
- łyżeczka cukru waniliowego

na wierzch : 

- dwa małe opakowania greckiego lub bałkańskiego jogurtu
- 3 małe jajka
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- pół szklanki cukru pudru
- dwie łyżki oleju
- ok. 30 dkg owoców - brzoskwinie, jagody, gruszki, truskawki itp.  

Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki. Blaszkę do tart wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, wykleić schłodzonym ciastem, ponakłuwać widelcem. Na wierzch można położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub groch dla obciążenia, by ciasto nie podrosło, choć czasem robię spód bez tego zabiegu. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Piec ciasto ok. 10 minut, nie wyłączać piekarnika.

Białka oddzielić od żółtek, ubić oddzielnie każde z połową cukru (do białek dodać cukier pod koniec ubijania). Do ubitych żółtek dodać proszek budyniowy, wymieszać. Dodawać po łyżce masy do ubitych białek, na końcu wmieszać małymi porcjami jogurt i olej. Wyłożyć całość na podpieczony spód tarty i przykryć owocami. Piec ok. 30 - 40  minut, gdyby ciasto mocno się rumieniło - nakryć je folią aluminiową.



Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

17 komentarzy :

  1. szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej... ostatnio właśnie szukałam tarty, którą mogłabym zrobić ze składników, które właśnie mam pod ręką - ta byłaby idealna :)
    zapisuję na następny raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy następnej okazji zrobisz, napisz wtedy jak Ci poszło:)

      Usuń
  2. Powiadasz małe co nieco;-?)? Whm...:-) Sama rozkosz podniebienia zapewne:-)?

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja potrzebuję hektolitrów herbaty ;-) bo ciasto wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudnie wygląda i na pewno smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada przepysznie, musi smakowac jeszcze lepiej:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam, mam pytanko- mały jogurt to znaczy ile? różne są pojemności. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. razem - ok. 400 ml jogurtu.

      Usuń
    2. dziękuję, zrobiłam - PYSZNE to :). Pozdrawiam Ania ( zdjęcie na @)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */