niedziela, 15 września 2013

Biszkopty z polewą czekoladową

Planu na upieczenie ich nie miałam. Przygotowanego przepisu też nie. Improwizacja wyszła bardzo zadowalająco. Ciastka są bardzo mięciutkie, delikatne i baaardzo dobre. Dwa biszkopty połączone dżemem truskawkowym z łyżką konfitury z róży, polane czekoladą - smakowitość. Czasem dobrze nie mieć koncepcji i nie trzymać się wyznaczonych reguł :)


    
składniki: 

- 4 jajka
- 110 g mąki
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

polewa: 

- pół tabliczki gorzkiej czekolady , pow. 60% kakao
- trzy łyżki gorącego mleka
- łyżka cukru

do przełożenia: 

- ulubiony dżem lub marmolada

Piekarnik ustawić na 170 st. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru. Mieszając delikatnie dalej łopatką, dodawać po jednym żółtku, a kiedy się połączą z pianą- porcjami dokładać (dalej mieszając) przesianą z proszkiem mąkę. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką lub przy pomocy szprycy wykładać  niewielkie krążki ciasta ( ok. 4 cm). Piec z termoobiegiem ok. 10 minut, do zrumienienia ciastek. Kiedy przestygną przygotować polewę.
Czekoladę zalać wrzącym mlekiem i rozpuścić w kąpieli wodnej ( nad garnkiem z gotującą wodą). Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia składników. Ciasteczka sklejać łyżeczką dżemu i polać wierzch polewą.     





Mówię Wam - niebo na talerzu:)

4 komentarze :

  1. Wielka improwizacja wygląda na udaną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. improwizacje zazwyczaj są najlepsze! te biszkopty są na to dowodem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, czasami bardzo fajnie jest wymyślić jakiś przepis samemu, to takie satysfakcjonujące :-) a jak wyjdą nam takie fajnie ciasteczka to już w ogóle ;-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */