czwartek, 19 września 2013

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i serem

Jesiennie i śliwkowo na straganach. Smażę powidła i w porze śniadania myślę o drożdżówce. Upiekłam pyszną. Ciasto pięknie wyrosło, nie sprawiało trudności w zagniataniu, łatwo dało się uformować przed nałożeniem serowego nadzienia. Można zamiast niego użyć powideł albo dżemu. Przyrumienione śliwki z kruszonką na wierzchu to wcale nie za dużo dobra w jednym placku. Jest wilgotny, miękki i puszysty. Bardzo, bardzo dobry. Upiekłam go w formie z kominkiem, by nadać mu okrągły, wieńcowaty kształt.




      

składniki :

na ciasto: 

- 1/2 kg mąki pszennej
- szklanka mleka
- 4 dkg świeżych drożdży
- pół szklanki cukru (dałam troszkę więcej) 
- 1/3 kostki rozpuszczonego masła
- 3 żółtka
- łyżka cukru waniliowego

na serowe nadzienie: 

- 30 dkg białego sera
- trzy łyżki cukru
- żółtko
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniowego proszku waniliowego/ śmietankowego

na kruszonkę: 

- 1/4 kostki masła
- dwie łyżki mąki
- dwie łyżki cukru

na wierzch:

- ok. 40 dkg śliwek

Mleko podgrzać by było lekko ciepłe. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru, zamieszać, by drożdże się rozpuściły. Zaczekać aż zaczyn zacznie rosnąć (zwykle ok.10 - 20 minut). Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, mleko z drożdżami, cukier i zagnieść ciasto. Będzie się kleić, nie szkodzi. Po 5- 10 minutach zagniatania dodać rozpuszczone masło i robić to, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Miskę przykryć ściereczką i wstawić w ciepłe miejsce. Ostatnio nastawiam piekarnik na minimum i wstawiam tam ciasto do rośnięcia. Zajmuje to ok. godziny, półtorej. Powinno podwoić objętość.
Wyjąć je z miski i rozciągnąć, formując dłonią ok. centymetrowej grubości prostokąt na podsypanym mąką blacie.
Biały ser ugnieść widelcem i wymieszać z cukrem, żółtkiem, mąką lub proszkiem budyniowym. Rozłożyć paskiem na środku ciasta. Całość zwinąć jak roladę i włożyć do natłuszczonej i wysypanej lekko mąką blaszki. Wyrównać ewentualne nierówności ręką. Piekarnik rozgrzać do 170 st. W tym czasie ciasto lekko podrośnie. Śliwki pozbawić pestek, przekroić na połówki i ułożyć na wierzchu, skórką do dołu. Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy. Posypać nimi owoce i ciasto. Piec ok. 45- 50 minut, wierzch powinien się przyrumienić.



 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

         

6 komentarzy :

  1. Pomruk zadowolenia wydobywam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kilku lat piekę z tego przepisu wieniec z twarogiem, a także drożdżowe ze śliwkami a także bez owoców. Zaznaczam, że piekę już od niemalże pół wieku i dopiero ten przepis usatysfakcjonował mnie w pełni. Jeżeli ktokolwiek chce upiec dobre drożdżowe, to właśnie z tego przepisu. Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */