wtorek, 3 września 2013

Najlepsze kruche ciasto z brzoskwiniami i pianką

Ciasto z tego przepisu jest bardzo kruche. Prawdopodobnie  walor ten zawdzięcza sporej ilości dodanych  żółtek. O tym czego potrzeba, by upiec idealnie kruche i delikatne, nietwarde ciasto, pięknie napisała  Renata  na Art Kulinaria.Piekłam podobną tartę, dostosowując do formy przepis znaleziony na "Moich Wypiekach", a tym razem ciastem wykleiłam tortownicę, przez co całość nabrała odświętnego wyglądu. Świętowany był chyba...poniedziałek:) Ciasto można przygotować w przeddzień a nawet kilka dni wcześniej, włożyć do zamrażarki by czekało na upieczenie.  





składniki (na tortownicę 23 cm): 

na ciasto:

- 2 szklanki mąki
- 3/4 kostki zimnego masła (200 g)
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru

 na piankę: 

- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- dwa budynie w proszku bez cukru
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- kilka kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego

owoce :
tu - puszka brzoskwiń w zalewie

cukier puder do posypania

Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z resztą składników. Gdyby nie chciały się połączyć - dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.   

Piekarnik ustawić na 190 st. Tortownicę należy wysmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do tortownicy. Docisnąć lekko ręką, uformować dość wysoki brzeg , mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Ciasto powinno się dość łatwo przyklejać. Wstawić formę do piekarnika i piec ciasto ok. 15 - 20 minut, do zezłocenia. Wyjąć i ostudzić.

Kiedy ciasto będzie chłodne, białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier i po łyżce budyniowego proszku. Nie przestając ubijać, wlać cienką strużką olej i esencję waniliową. 

Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry, połowę ułożyć na podpieczonym spodzie. Przykryć pianką, wyłożyć resztę owoców. Zetrzeć na wierzch pozostałą część ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 30 - 40 minut. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

 Mówię Wam - niebo na talerzu:)
  


17 komentarzy :

  1. Ślicznie wygląda no i ta pianka<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Kobieto miej litość nade mną-dopiero do domu wróciłam po męczącym dniu,a Ty takie pyszności prezentujesz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam litości, Aguś, do roboty:)

      Usuń
  3. bardzo lubię to ciasto :) wersja z brzoskwiniami świetnie sprawdzi się w zimę, kiedy brak już malin, jeżyn i tym podobnych owoców, a ochota na ciasto z owocami jest! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo kiedy jest niedziela i nie chce się wyjść z domu po maliny, a jakaś puszka brzoskwiń wałęsa się po spiżarni:)

      Usuń
  4. Torty to raczej nie moja specjalność ale ten tak pysznie wyglada,że chyba go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bo to właściwie nie tort, wypróbuj koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. obłędne :) zachwyciło mnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie odnośnie budyniu - ile gram ma 1 paczka? Mieszkam za granicą a tu paczki budyniu mają więcej gram.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie czy można zastosować olej rzepakowy zamiast słonecznikowego ?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */