środa, 11 września 2013

Najlepszy sernik z malinami z serka homogenizowanego

Sernik najlepszy jest dla mnie na śniadanie. Piszę to prawie przy każdym przepisie na to ciasto. Mogę go jeść bez specjalnych wyrzutów sumienia, jest białko, wapń i takie tam okoliczności łagodzące. Ten sernik jest delikatny, lekki i puszysty. Maliny można wymienić na jagody czy brzoskwinie, w zależności od upodobania, kruche ciasto z dodatkiem kakao jako spód bardzo dobrze się tu komponuje. Bardzo dobry i łatwy w przygotowaniu sernik. 



Składniki ( na tortownicę 20 cm) :

na spód (można pominąć i wysypać wysmarowaną masłem tortownicę tartą bułką) :  
 
- 1/3 kostki masła
- 3/4 szklanki mąki
- dwa żółtka
- 4 łyżki cukru
- dwie łyżki kakao

na masę serową: 

- 400 g naturalnego serka homogenizowanego
- 200 g sera mascarpone
- dwa białka
- jedno całe jajko
- pół szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 1/4 kostki stopionego masła

na wierzch: 

- ok. 30 dkg malin
- opakowanie galaretki malinowej (dałam półtora, lubię grubszą warstwę)


Składniki ciasto na spód zmieszać w misce i szybko zagnieść (ostatnio używam do tego tłuczka do ziemniaków). Gdyby było zbyt suche, można dodać dwie - trzy łyżki zimnej wody. Spód tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć lekko mąką. Wykleić ciastem ( można je też rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i schować do lodówki. Nastawić piekarnik na 160 st.  

Wszystkie składniki masy dokładnie, ale niezbyt długo zmiksować. Wylać na wyklejony ciastem spód tortownicy. Na dół piekarnika włożyć garnek lub blaszkę wypełnioną gorącą wodą. Włożyć ciasto na środkową półkę na ok. godzinę, pozostawić w nim po upieczeniu do całkowitego ostygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Na wierzchu ciasta ułożyć maliny. Kiedy galaretka zacznie tężeć, zalać owoce. Gdyby ścięła się zbyt szybko, można ją bardzo krótko podgrzać mieszając lub wstawić na kilka sekund do mikrofalówki. 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)      





11 komentarzy :

  1. Ja też,gdy mam ciasto własnej roboty,to często jem je zamiast śniadania.Serniczek fantastyczny z tą owocową warstwą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Można, wtedy pięć minut krócej można piec. I przykryć wierzch folią po jakimś czasie, gdyby się rumienił.

      Usuń
    2. Nigdy nie piekłam sternika �� to może lepiej góra dół? Doradź proszę coś nowicjuszce

      Usuń
    3. może być tak albo tak:) Najlepiej upiec kilka kolejnych, nic się nie bój, rodzina i tak się rzuci łakomie, jak tylko poczuje zapach:) Przeczytaj sobie w wolnym czasie ten link i piecz sobie spokojnie. Po pierwszym będziesz ekspertką:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/poradnik-kulinarny.html

      Usuń
    4. Super dziękuję bardzo za pomoc

      Usuń
  3. Dzis zrobilam ten sernik i to jest pierwszy moj kompletnie nieudany wyrob. Sernik wyrosl, nastepnie kompletnie padł, a potem okazalo sie ze w ogole w srodku sie nie sciął. Wszystko bylo bryją. Zmarnowalam pieniadze na składniki, prąd i nerwy. Piekłam nawet 10 min dłuzej niz w opisie. Ręce opadaja. Nie mam nic na Dzien Matki. Zygac mi się chce

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */