czwartek, 12 września 2013

Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie

Nie znalazłam w necie źródła ich pochodzenia.W cukierniach w środkowej Polsce występują z tabliczką "pączki wiedeńskie". Robiłam je pierwszy raz, co widać na zdjęciach - następnym razem popracuję nad kształtem i zrobię dodatkowy zawijas, by były wyższe. Na jedną sztukę wykonałam dwa kółka, chyba lepiej, by zrobić nawet trzy. Z ciasta parzonego, jak na karpatkę czy ptysie, usmażonego na dużej ilości bardzo gorącego oleju - wyszły lepsze niż te sklepowe. Efekt przeszedł moje oczekiwania, pączki są naprawdę bardzo smaczne i nietrudne w wykonaniu o ile ma się porządny dekorator z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.

    
składniki: 

- szklanka wody (250 ml)
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia ( ok. 4-5 cm na dnie szerokiego garnka)

na lukier: 
- szklanka cukru pudru
- trzy łyżki soku z cytryny
- nieco zimnej wody


Zagotować wodę z masłem i energicznie mieszając, na wrzątek wsypać przesianą mąkę. Ucierać do momentu aż ciasto zbije się w kulę i będzie odstawać od ścianek naczynia. Ostudzić. Dodać jajka i mieszać ciasto do połączenia składników. Przełożyć do dekoratora z końcówką w kształcie gwiazdki. Na papier do pieczenia wyciskać nałożone na siebie zwoje ( 2-3) ok. 7 cm średnicy. W rondlu rozgrzać olej do ok. 180 st. Pociąć papier na kwadraty na każdym zostawiając po ciastku. Wrzucać ciastka na olej papierem do góry, po chwili łatwo będzie go zdjąć. Smażyć do zrumienienia, po każdej ze stron ok. 3-4 minuty. Wyłożyć na talerze pokryte papierowym ręcznikiem do odsączenia z tłuszczu.   
Do cukru pudru dodać sok z cytryny i po łyżeczce dodawać wody, mieszając aż do uzyskania wolno lejącej się emulsji. Zanurzać w lukrze wierzch pączków lub polewać je przy pomocy łyżeczki lub pędzelka.

  
Mówię Wam - niebo na talerzu!



10 komentarzy :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */