środa, 25 września 2013

Papryka marynowana

Zalewa musi być wrząca i to wystarczy, żeby słoiki zamknęły się bez pasteryzowania. Używam tych ćwierć i półlitrowych. Szybka, bardzo smaczna i kolorowa, paprykowa słoikowość. Jest teraz najtańsza w sezonie. Warto iść na targ warzywny choćby po to, by ponatychać się widokiem jej kolorów. Przepis na lecso jest tu, jeśli ktoś nie zdążył tego lata, polecam gorąco:)



  





składniki: 

- 5 kg papryki

zalewa: 

- 3 l wody
- szklanka octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 3 łyżki soli
- ziele angielskie ( kilkanaście kulek)
- liść laurowy ( po jednym na słoik)  
- 2 pokrojone w półkrążki cebule
- 2 łyżeczki gorczycy


na wierzch: 

- olej rzepakowy ,słonecznikowy lub oliwa z oliwek

Składniki zalewy zagotować, dorzucić umytą, pokrojoną w paski i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. Gotować 5 minut. Włożyć do słoików, dopełnić zalewą, na wierzch dać łyżkę oleju. Zakręcić mocno, odwrócić słoiki do góry dnem, wystudzić.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

16 komentarzy :

  1. właśnie się zabieram za robienie papryczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szklanka cukru na litr wody???niemozliwe! toż to wyjdzie ulepek a nie zalewa:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Też tak myślałam, aż spróbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ocet spirytusowy jest niezdrowy, zabija witaminki z papryki, zdrowsze i smaczniejsze jest z octem winnym ub jablkowym.

    OdpowiedzUsuń
  5. z całą pewnością zdrowszy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne zdjęcia myśle że papryczka konserwowa tez pyszna :) ja uwielbiam z gomaru pińczów też pyszna

    OdpowiedzUsuń
  7. to coś fantastycznego---- orgazm w buzi jedzac taka papryczke

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie robię papryczki:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam 10 słoiczków zupełnie niespodziewanie! Przypadkiem kupiłam wczoraj 5 kg papryki. Niestety zabrakło mi słoiczków. Jutro mąź" skoczy" do Obi.Tam podobno są.Nic mi w lodówce tym razem. Nie zapleśniało,nie miałam zatem "szkła " z odzysku. To co mi zostało w zalewie wystawiłam na balkon.Może uda się to "uratować". Z nieobranej reszty zrobię tę pastę paprykową. No i jeszcze te ciasteczka owisiane z żurawiną....Boże co się ze mną dzieje? Ja i przetwory? Ale to mi sprawia przyjemność!

    OdpowiedzUsuń
  10. Spróbowałam, choć trochę zmieniłam twój przepis. Cukru dałam nie z 3 szklanki, a z 3 łyżki chyba... Tak do smaku. Do tego bez tych olejów, ale słoiki gotowałam ok 25min. Wyszła cuuuudna :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */