środa, 4 września 2013

Polędwiczki z grzybami, pyszne i łatwe

Dostałam garstkę grzybów od przyjaciół. Dalej pracowicie i dość nerwowo u mnie, na czasochłonne obiady okoliczności brak. Ale takie polędwiczki, mimo, że krótko robione i nieskomplikowane zupełnie, nawet kiedy wjadą na przyjęciowy stół, furorę zrobią na pewno. Baaardzo smaczne, delikatne i bardzo proste w przygotowaniu.



składniki (na dwie głodne osoby) :

- polędwiczka wieprzowa
- garść świeżych grzybów
- 2 małe cebule dymki lub zwykła większa
- 200 ml słodkiej śmietanki 30-36%
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia (najlepiej klarowane)

Grzyby i cebulę pokroić niezbyt drobno i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula lekko zmięknie, dodać rozgnieciony czosnek i zaraz przełożyć wszystko na talerzyk. Na tę samą patelnię położyć nieco masła, mocno rozgrzać, wrzucić pokrojone i rozbite lekko pięścią lub tłuczkiem (bardzo delikatnie) polędwiczki. Obsmażyć po minucie z każdej strony. Dodać odłożone wcześniej grzyby z cebulą i czosnkiem, wszystko zalać śmietanką. Odparować chwilę, by sos zgęstniał, doprawić solą i pierzem do smaku.




Mówię Wam - niebo na talerzu:)  

7 komentarzy :

  1. ooo.. uwielbiam je w takim sosie <3 aleś mi smaka narobiła!
    A twoje ostatnie ciasta, pieczesz je super, właśnie przeglądam blog do tyłu i dostaje ślinotoku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam:) Super blog!

    http://freshisyummy.blogspot.com/2013/09/work.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki, lubię takie obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak zrobić żeby śmietana się nie zwazyla? U mnie prawie zawsze się waży jak gotuję sos....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Waży się najczęściej kwaśna i mniej procentowa, np. 12 czy 18%. Słodka - 30 - 36% nie zdarzyło mi się. W obu przypadkach można zapobiec temu mieszając ją przed dolaniem do mięsa z łyżeczką mąki.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */