piątek, 13 września 2013

Zupa cygańska

Na warzywnym rynku nastał czas szaleństwa. Nie odczujemy tej atmosfery i klimatu w żadnym markecie. Trzeba wziąć wiklinowy koszyk i iść tam, gdzie również gospodynie znoszą ze swoich działek wyhodowane dobra. Prawdziwe jajka, masło i twaróg.  Kolory warzywnego targu są przecudne. Gubię się, nie mogę się zdecydować na jedno, jestem pazerna i łapczywie, kompulsywnie kupuję wszystko:)







składniki: 

wywar (na garnek 3 l) : 
 
- ok. 70- 100 dkg mięsa z kością ( np. 30 dkg żeberek wieprzowych i części kurczaka czy indyka)
- dwie, trzy marchewki
- dwie pietruszki
-duży kawałek pora
- kawałek selera
- dwa liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- sól (ok.łyżki- trzeba spróbować)

Mięso zalać zimną wodą, zagotować. Po dwudziestu minutach dodać sól i warzywa. Gotować na małym ogniu ok. godziny, aż warzywa będą całkowicie miękkie a mięso będzie odchodzić od kości ). 

do smaku: 
 - 4- 5 dużych ziemniaków 
- 25 dkg wędzonego boczku 
- 30 dkg dobrej kiełbasy
- duża cebula
- trzy różnokolorowe, słodkie papryki
- mała, ostra papryczka ( dałam pół)
- trzy duże pomidory obrane ze skórki ( zimą - puszka tych bez skórki)
- ew. nieduży kawałek włoskiej kapusty
- dwie łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, nieco chilli, mielony pieprz, majeranek, lubczyk 
- dwie łyżki posiekanej natki pietruszki

Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w niedużą cząstki cebulę, paprykę (bez gniazd nasiennych), kapustę i przyprawy, ziemniaki ugotować do miękkości w wywarze. Do mieszanki  z patelni dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Przesmażyć aż się lekko rozpadną, dodać wszystko do wywaru. Zagotować razem krótko, sprawdzić czy ilość dodanych przypraw jest odpowiednia.     


 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

7 komentarzy :

  1. Szczerze nigdy nie byłam na takim prawdziwym targu jak go opisujesz. Jedynie mogę się nacieszyć niewielkim ryneczkiem u mnie na osiedlu, chociaż fakt faktem jest bardzo dobrze zaopatrzony.Zupa wygląda bardzo apetycznie i pokuszę się o jej zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a u mnie kiedyś był taki prawdziwy targ, teraz coraz więcej handlarzy, oszustów.. Ale niektórzy jeszcze stoją ;)

    Zupa-mmmm, bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam z Tobą już dwie zupy, a trzecia się właśnie gotuję :) . Dopiero zaczynam tak na prawdę gotować i dzięki Tobie mi się udaje! Dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, zostań z Nami:)

      Usuń
    2. Na pewno tak zrobię :)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */