środa, 2 października 2013

Łatwe placki z jablkami

Można nie ubijać piany z białek, wtedy jest szybciej. Nie będą wtedy takie puszyste i delikatne. Moja mama nie ubijała a i tak placuszki znikały w oka mgnieniu. Nie należy zbytnio przywiązywać wagi do skrupulatnego odmierzania składników. Ciasto przed dodaniem ubitych białek ma być konsystencji gęstej śmietany. W tym wariancie, dodatkiem jest homogenizowany serek, który nieco odmienia smak placków, jego leciutko kwaśnawy smak powoduje, że jest bardziej owocowo niż bez niego. Nie znam dziecka, które odmówiłoby zjedzenia tych pyszności:)



składniki: 

- dwa duże jabłka
- dwa jajka
- półtorej szklanki mąki
- szklanka mleka
- mały serek homogenizowany naturalny lub waniliowy
- łyżka cukru
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z mlekiem, cukrem, żółtkami i serkiem homogenizowanym. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli zbyt gęste - mleka. Jabłka obrać i pokroić w niezbyt grube plastry, a te na małe kawałki. Dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Na końcu delikatnie, przy pomocy łyżki wmieszać pianę z białek. Na patelni rozgrzać olej, wykładać niezbyt grube placuszki. Smażyć na niezbyt dużym ogniu. Przewracać szeroką łopatką kiedy spód się zezłoci.Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu,  posypać cukrem pudrem. 


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

12 komentarzy :

  1. Najlepsze placuszki na świecie:)Lekkie i apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki z jabłkami są idealne na teraz: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie tylko dzieci maja apetyt na takie pyszotki :D Pyszotka!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja już duże dziecko, ale i tak zjadłabym je ze smakiem :D
    Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, już dawno ich nie jadłem, chyba zrobię jutro na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygladaja przepysznie dobry pomysl z tym serkiem dzis je robie a wiec dodam serek;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam pytanie piane z białek wymieszać i dodac do pozostałych składników?

    OdpowiedzUsuń
  8. tylko ten przepis mi pasuje, bo jest idealny!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Co robie nie tak, ze rozpadaja mi sie lub jak dluzej przytrzymam to pala. Probowalam na wolnym i duzym ogniu. Za kazdym razem to samo :(((

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */