niedziela, 27 października 2013

Bardzo dobry biszkopt z kremem

... a nawet dwoma rodzajami kremu. Czekoladowy tort nasączony kawą z dodatkiem bananów w środku. Biszkopt zrobiła Olcia. Posty na blogu będę przez kilka tygodni wstawiać rzadziej, bo mam rękę w gipsie. Nabyłam go w okolicznościach sportowych:) Utrudnia mi teraz trochę życie, ale przy pomocy rodziny ciasto powstało jednak i smakuje bardzo dobrze, tadaaam !






składniki: 
na biszkopt (ok.22 cm) :

- 5 jajek 
- 3/4 szklanki (szklanka 250 ml) mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- pół tabliczki startej, gorzkiej czekolady

na poncz: 

półtorej szklanki lekko osłodzonej, rozpuszczalnej kawy z kieliszkiem wódki lub spirytusu

na krem:

- dwa budynie o smaku śmietankowym lub waniliowym
- 3/4 l mleka
- pół kostki masła
- laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
- dwa banany

na wierzch: 

- 200 ml zimnej śmietanki 30 - 36%
- 200 g serka mascarpone
- pół szklanki cukru
- ew. łyżka kawy zaparzona w 1/5 szklanki wrzątku (tort będzie miał bardziej kawowy smak i beżowy kolor, na zdjęciu krem bez tego  dodatku)

Dno tortownicy trzeba wyłożyć kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. Oddzielić żółtka od białek. W większej misce ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie prawie sztywna, nie przestając miksować, po łyżce dodawać cukier, aż piana zrobi się błyszcząca. Odłożyć mikser i łyżką wmieszać kolejno po jednym żółtku. Delikatnie, małymi porcjami, by piana nie opadła, wmieszać również mąkę przesianą z kakao i czekoladę. Przelać masę do tortownicy i piec ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiejszy (jak u Dorotus). Po całkowitym ostudzeniu okroić brzegi ciasta nożykiem i ułożyć biszkopt na paterze, spodem do góry, by wierzch był równy, zdjąć papier, przekroić ciasto na dwa blaty.



Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu, z nieco mniejszej ilości mleka z dodatkiem wyskrobanego nożem środka laski wanilii, ostudzić. Masło rozetrzeć na puch, dodać ostudzony budyń i miksować do połączenia składników.

Połową ponczu nasączyć pierwszy blat, ułożyć na nim pokrojone wzdłuż na połówki banany. Przykryć je budyniowym kremem a następnie drugą warstwą biszkoptu. Nasączyć go resztą ponczu. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru. Osobno ubić krótko ser mascarpone i połączyć ze śmietanką. Powstałym kremem posmarować boki i wierzch ciasta.

Mówię Wam, niebo na talerzu:)

     

7 komentarzy :

  1. Ciacho wygląda bosko :)
    Ręki w gipsie współczuję i życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudowny! Wyglądem powala, a smakiem zapewne również!
    Podoba mi się nadzienie i to bardzo ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję:) Jak na gipsowe wyczyny - jest sukces:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pięknie wygląda ;-)) super aż slinka cieknie hihiih

    OdpowiedzUsuń
  5. Niebo na talerzu to złe niebo. Niebo w gębie to dobre niebo ;-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */