poniedziałek, 14 października 2013

Cake pops, lizaki z ciastek

To jest niezły sposób  na zabawę z dzieciakami. Może też być to droga do uratowania kiepskiego samopoczucia po wykonaniu nieudanego wypieku. Kiedy opadnie biszkopt, albo przypali się spód czy wierzch i nie wiadomo co zrobić z ciastem, które nieźle smakuje (kiedy odkroić spaleniznę) ale jego wygląd pozostawia wiele do życzenia. Albo kiedy zostaje nam po imprezie wyschnięta resztka piernika, murzynka czy muffinek. Cake pops - czyli coś w rodzaju polskiej bajaderki na patyku, to coś dla osób, które nie lubią piec, a chcą przyjemnie i pożytecznie spędzić czas z dziećmi czy przyjaciółmi i ulepić taki rodzaj ciastek z herbatników lub biszkoptów. Można użyć patyczków do szaszłyków przekrojonych na pół lub kupić w internetowych sklepach plastikowe.




 
składniki: 

- ok. 0,5 kg biszkoptów, herbatników lub ciasta typu biszkopt, murzynek, piernik (bez galaretki)
- 1-2 łyżki serka mascarpone lub homogenizowanego
- 1-2 łyżki powideł lub dżemu
- dwie garście posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- łyżka masła

na polewę: 

- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- posiekane orzechy lub kolorowe posypki czy wiórki kokosowe na wierzch

Herbatniki lub ciasto drobno pokruszyć. Dodać ser i powidła, ugnieść rekami jak ciasto. Konsystencję można zagęścić dodatkiem herbatników, orzechów, kakao, lub tartej bułki lub mleka w proszku lub rozluźnić dodając np. śmietany czy powideł. Wszystko zależy od rodzaju ciasta użytego do masy. Musi się dać ulepić w kulki. Formujemy dłonią kształt wielkości włoskiego orzecha. Najlepiej układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia by łatwo było wsadzić je do zastygnięcia w lodówce. Można zwilżyć wodą dłonie, by masa się do nich nie przyklejała. W naczyniu nad parująca woda rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Ciepłą, smarujemy kulki przy pomocy pędzelka, posypujemy orzechami lub obtaczamy w posypkach. W każdy wierzchołek kulki należy wetknąć patyczek zanurzony na chwilę w czekoladzie (by powstał odwrócony lizak) i "najeżoną" patyczkami blaszkę wstawić do lodówki, by masy zastygły. Jako podstawki , w które można wetknąć cake popsy można użyć przekrojonych na pół jabłek, twardych gruszek włożonych w słoiki lub szklanki.

      

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

4 komentarze :

  1. aaa... znam je jako cake pops-są super! Trochę takie bajaderki na patyku:d
    Ładnie je przyozdobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie obłęd ! Zajadałabym się nimi bez pamięci... bajaderki bardzo lubię - ale tylko te domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł, wygląda bardzo smacznie, myślę że super pomysł na przyjęcie czy dla dzieci, ;-))) smacznego życze ;-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */