sobota, 5 października 2013

Domowa kostka rosołowa

Od dawna za mną łaziło, że cudnie byłoby taką domową pastę mieć. Na okoliczność szybkiego przygotowania zupy i sosów. Kostki rosołowe i bulionetki nie dla mnie. Nie mam zaufania do tego co tam w środku siedzi i już. Patrzę, a tu Chillibite podaje przepis, na wersję warzywną też! To jest nr 1 wśród wszystkich tegorocznych odkryć, przepisowa znakomitość po prostu. Wdzięczna dozgonnie recepturę rozpowszechniam. Pastę można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, jest konserwowana solą. Dwie, trzy łyżeczki wystarczą, by szybko ugotować garnek zupy. Można zrobić podwójną albo potrójną porcję i przekazać komuś w prezencie:) 







składniki: 

- 350g pręgi wołowej
- 350g mięsa z podudzi kurczaka lub np. kaczki

- ok. 200g marchwi
- ok. 100g selera
- ok. 100g korzenia pietruszki
- 1 cebula
- trzy ząbki czosnku
- 250g soli morskiej lub zwykłej
- 150g wody lub wina

- 3 liście laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego
-10 ziaren kolendry
-10 ziaren czarnego pieprzu


- garść świeżego, posiekanego lubczyku
- pęczek posiekanej natki pietruszki

Surowe mięso dwukrotnie zmielić w maszynce.Cebulę pokroić w plastry i opalić nad płomieniem lub przypalić na suchej patelni. Warzywa zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić malakserem. Liście laurowe, ziele, kolendrę i czarny pieprz utłuc w moździerzu lub zmielić malakserem czy w młynku na pył.Wszystkie składniki, przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą lub winem. Zagotować pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i mieszając ( koniecznie, lubi się przypalać) podgrzewać na małym ogniu przez ok. 40 -50 minut. Zmiksować całość blenderem i przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce.



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

6 komentarzy :

  1. Świetny pomysł :) i można bez glutaminianu sodu? Można! A nawet trzeba :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! A jak z przydatnością do spożycia? Słyszałam też o mrożeniu rosołu w pojemnikach do kostek lodu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że ilość soli użyta do przygotowania pasty utrzyma ją w lodówce, w dobrym stanie przez kilka miesięcy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.. widziałam już podobne u kogoś-super pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna! Jak czytam skład kupnych kostek,to aż włos się na głowie jeży od ilości sztucznych składników np.kostka rybna zawiera "aż"2 % wywaru ryb!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. to jak w herbatach "malinowych" ilość malin:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */