wtorek, 22 października 2013

Pasta z kurczaka z suszonymi pomidorami

Bardzo dobra rzecz do małych tartinek z pumpernikla albo razowego chleba czy bagietki. Na domową, zwykłą kolację i przyjęcie gości, pyszna sprawa. W ostatnią niedzielę przy pomocy super dziewcząt ze Stowarzyszenia Busola zrobiłyśmy chyba z milion sztuk. Baaaardzo dziękuję za pomoc:)



składniki:

- trzy udka z kurczaka (można wykorzystać pozostałe, pieczone mięso z obiadu)
- pół słoika suszonych, pokrojonych w drobną kostkę pomidorów w oleju
- 100 g serka mascarpone
- łyżeczka musztardy
- łyżka, dwie majonezu
- dwie łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
- łyżka świeżej, posiekanej bazylii
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz, szczypta lub dwie chilli
- papryka i korniszony do dekoracji

Mięso odkroić od kości, osolić i usmażyć na patelni lub razem z kośćmi ugotować do miękkości w niedużej ilości osolonej wody. Zmielić w maszynce lub zblendować na pastę. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać, doprawić do smaku przyprawami.

  Mówię Wam -niebo na talerzu:)

6 komentarzy :

  1. Wyglądają przepysznie , na pewno wypróbuję. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty. Dzięki za przepis;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja myślałam, że będzie o makaronie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie tak brzmi jakoś niejednoznacznie:) Ale nie mam innego pomysłu na nazwę:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */