wtorek, 8 października 2013

Pishinger z masą z mleka w proszku

Uwielbiam smak mleka w proszku. Kojarzy mi się z obozami, na których z braku innych słodyczy w wiejskim sklepie, ktoś kupował paczkę mleka i rozsypywał biały, klejący proszek do nadstawionych garści. Mimo wątpliwej czystości buszujących po lesie dłoni mytych w jeziorze, nikt się nie zatruł i wszyscy wracali szczęśliwi i zadowoleni do domów. Krem do wafli, zwłaszcza ten bez dodatku kakao przypomniał mi te obozowe smaki. Pycha.




składniki: 

- paczka wafli lub wafelki na wagę (ok. 20 dkg)
- 1/2 kostki masła
- pół szklanki cukru
- szklanka mleka w proszku
- szklanka mleka zwykłego
- dwie łyżki kakao
- posiekana garść orzechów
- kieliszek spirytusu
- powidła lub dżem

 Masło rozpuścić w rondlu, dodać cukier, mleko w proszku i w płynie, zagotować do rozpuszczenia składników. Gdyby masa była bardzo gęsta - dodać mleka w płynie, bardzo rzadka - mleka w proszku.
Do 1/3 masy dodać kakao i spirytus, wymieszać. Do masy białej dorzucić posiekane orzechy. Przekładać wafle zaczynając od warstwy z powidłami, masa biała, masa ciemna, masa biała. Obciążyć wafle np. książkami i zaczekać do następnego dnia, by lekko zmiękły pod wpływem kremów. Kroić na trójkąty.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)   



4 komentarze :

  1. robimy strasznie podobnie tą masę! U mnie bez alkoholu, orzechów i powideł :)
    Ale super, nie pomyślałam, żeby tak na zmianę przekładać :)
    A mleko w proszku-uwielbiam jego smak, ale właśnie w tej masie! I nawet mi trochę orzechami smakuje.. haha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa, pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka dni temu robilam ciasto z masa z mleka w proszku. Uwielbiam ten smak! :D
    Myslalam, ze nic nie zostanie do przelozenia ciacha, bo 1/4 masy wyjadlam lyzka haha :P
    Mi tez kojarzy sie z dziecinstwem :)
    Taki wafel to czysta poezja <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Mleko w proszku kojarzy mi sie z domowej roboty czekoladą,którą przygotowywałyśmy z Mamą jak byłam małą dziewczynką:)a wafelków takich nie znam,ale smacznie się zapowiadają:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */