niedziela, 6 października 2013

Placuszki z dyni z piekarnika

Właściwie nie wiem, czy to już ciasteczka, czy jeszcze placuszki. Konsystencję mają pomiędzy. Nie są zbyt chrupiące, niby placuszki. Ale można każdy wziąć w rękę i do kawy czy herbaty, ciasteczkowo smakują, bardzo, bardzo dobrze. Olcia wciągająca szóstą sztukę mówi: napisz - plasteczka. Bakaliowe plasteczka z dyni, której aż żal było przekroić, taka ładna.



składniki: 

- ok. 30 dkg pokrojonej w kostkę dyni bez skórki i pestek
- dojrzały banan
- 1/3 kostki masła
- jajko
- pół szklanki cukru lub nieco mniej
- dwie szklanki mąki
- szklanka płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- duża garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, ewentualnie rodzynki

lukier: 

- dwie, trzy łyżki cukru pudru zmieszanego z łyżeczką, dwiema soku z cytryny

Dynię wrzucić do garnka z małą ilością wody i ugotować pod przykryciem. Można też upiec ją w folii w piekarniku, do miękkości. Odcedzić, zmiksować blenderem na papkę. Masło rozetrzeć ucierającą końcówką miksera na puch. Dodać jajko, mąkę, dynię, rozgniecionego widelcem banana, płatki, cukier, proszek do pieczenia, na końcu bakalie.W zależności od zawartości wody w dyni ciasto będzie rzadkie albo mniej, w razie potrzeby, gdyby było bardzo luźne, dodać więcej mąki. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać okrągłe placuszki. Ja piekłam równocześnie na trzech blaszkach, konieczny był termoobieg. Jeśli go nie ma, trzeba piec po jednej, do zrumienienia ciasteczek, ok. 10 - 15 minut. Polać lukrem.


    Mówię Wam - niebo na talerzu:)     




 

7 komentarzy :

  1. Ach, musiały smakować cudowanie, bardzo jestem ciekawa tej ich "pomiędzy" konsystencji: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takich pyszności dyniowych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mają kolor! :)
    A ja chyba wzięłabym je za ciastka, tak ze szklanką ciepłego kakao <3

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszły mi suche i strasznie blade-dlatego druga połowę ciasta usmażyłam na patelni i te były wyśmienite! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tam suche, takie plasteczkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Własnie je zrobiłam. Wyszły suche jak ciasteczka. Trzymałam dłużej, bo po 15 minutach były blade i miałam wrażenie, że są surowe. Dodałam mniej cukru i były wystarczająco słodkie. W smaku spoko :). Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */