środa, 30 października 2013

Śledzie ze śmietaną

Najprostszy, najłatwiejszy i najsmaczniejszy jak dla mnie pomysł na śledzia. Latem mam mniejszą ochotę na jedzenie go niż jesienią i zimą. Ani sałatki śledziowej ani zwykłego nawet śledzia w śmietanie nie robiłam chyba od czerwca. Śledź najlepszy jest tłusty, duży, z beczki. Trudniej go dostać, bo amatorów obierania mniej i idziemy na filetową łatwiznę. Dziś też poszłam, ale tak czy owak powrót śledzia w naszym domu nastąpił:) Dobrze, by filety miały jasny, nie pożółkły kolor. Dla przypomnienia bardzo dobrze smakujących wariantów śledziowych można zajrzeć też do przepisu na śledzie marynowane, śledzie w olejuśledzia w musztardowym sosie, czy sałatkę ze śledzia. W domu moich rodziców, do śledzia w śmietanie dodatkiem była tylko sparzona wrzątkiem cebula, ja dodaję jeszcze jabłko i ogórki w occie, można je pominąć. W odświętnej wersji rozkładam dzwonka śledziowe rządkami na półmisku. Na zdjęciu wersja powszednia, prawie sałatkowa nawet. Uwielbiam na obiad z gotowanym ziemniakiem.





składniki:

- 0,4 kg śledzi z beczki lub filetów ze śledzia
- 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany
- średniej wielkości cebula
- dwa ogórki w occie
- pół obranego jabłka
- łyżeczka octu winnego
- 3/4 łyżeczki cukru

Śledzie wypatroszyć, filety w całości namoczyć w lodowatej wodzie przez 2-3 godziny, wymienić ją w trakcie. Pokroić na 2- 3 cm dzwonka, ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić w cienkie piórka i sparzyć wrzątkiem na durszlaku. Odczekać by ostygła i rozłożyć na śledziu. Posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem i jabłkiem. Śmietanę wymieszać z cukrem i octem. Zalać całość, można posypać świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką, wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

2 komentarze :

  1. o ja! A ja dzisiaj na śniadanie zjadłam opiekanego w zalewie octowej, mniam!
    Twój też wygląda smacznie, z chęcią bym spróbowała ;D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */