sobota, 12 października 2013

Zupa z dyni

Olcia przytachała od babci parę kilo dyni. I wielkiego kabaczka. Powolutku obrabiamy to otrzymane dobro. Zaczęła Olcia właśnie, bardzo dobrą zupą. To nie zupa -krem najczęściej z dyni przygotowywana, ale pachnąca i aromatyczna, rozgrzewająca i dość klarowna polewka. Ci, którzy za słodkością dyni nie przepadają mogą spokojnie ją przyrządzić, smak jest zaskakująco uniwersalny, nasz dom poleca:)

   
składniki (na garnek 3 l): 

Zupę można zrobić na wywarze z warzyw i kości ( np. z korpusu kurczaka, dwóch marchewek i pietruszki z selerem i porem) albo dodać najlepiej domową kostkę rosołową , zupa będzie bardziej esencjonalna. Ale wszystko zalane wodą wyszło aromatyczne i pyszne również.

- ok. 2 szklanki pociętej w kostkę dyni ( te z twardą skórką trzeba obrać)
- ok. 15 dkg wędzonego boczku
- dwie duże cebule
- trzy ząbki czosnku
- duży pomidor bez skóry
- cztery, pięć średniej wielkości ziemniaków
- natka pietruszki do posypania
- sól, pieprz, chilli, lubczyk, trzy kulki angielskiego ziela i dwa listki laurowe

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni. Przełożyć do miseczki a na wytopionym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę a po chwili dynię. Gdy lekko się zrumienią, dodać zgnieciony czosnek, podsmażyć króciutko, wrzucić pokrojonego w kostkę pomidora, smażyć jeszcze krótką chwilę i przełożyć wszystko do garnka. Zalać wywarem lub wodą do 3/4 wysokości garnka. Osolić do smaku, dodać ziele i listek laurowy. Gotować aż dynia będzie prawie miękka, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek. Gdy ziemniaki będą już ugotowane i dynia całkowicie miękka, dodać resztę przypraw, posypać na talerzach natką pietruszki.


 

8 komentarzy :

  1. dla mnie rewelacja! osobiście robię zawsze krem, ale taka jak Twoja też kiedys ugotuję. dyni mam pod dostatkiem :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, podoba mi się. Z dyni widziałam tylko kremy - takiej się nie oprę, i z pewnością przygotuję jeszcze w tym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja właśnie od dłuższego czasu chcę zrobić zupę dyniową i boję się co mi z tego wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny dodatek ziemniaków i boczku, taka konkretna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam dynię w zalewie octowej. Będzie się nadawać do tego?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */