piątek, 15 listopada 2013

Bardzo dobre ciasto makowe z kremem bananowym

W zależności od użytego kształtu formy, można zrobić z niego tort lub zwykłe, przekładane, prostokątne ciasto do porcjowania w kostkę. Jest mokre, dobrze się kroi, bardzo nam smakowało. Przełożyłam je śmietanowo-serowym kremem z dodatkiem mocno dojrzałych bananów. Pycha.     


składniki (na tortownicę 22 cm):

na biszkopt:
 - 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek kaszy manny
- 2 łyżki tartej bułki
- 100 g zmielonego maku ( można kupić w Piotrze i Pawle)

do nasączenia:
- 1.5 szklanki mocnej, słodzonej herbaty z cytryną

krem:
- 300 ml zimnej śmietanki 30 - 36%
- 200 g białego, zblendowanego sera
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 dojrzałe banany

Piekarnik ustawić na 160 st. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, pod koniec dodać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Dodawać powoli żółtka do białek, mieszając masę łyżką. Porcjami, delikatnie, by piana nie opadła, dosypywać mannę, tartą bułkę i zmielony mak. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piec biszkopt ok.45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu, boki ciasta okroić nożem i przełożyć ciasto na talerz lub paterę. Przekroić na pół , nasączyć pierwszy blat połową herbaty i ułożyć na nim pokrojone na ok. centymetrowe plastry banany.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukru. Dodać zblendowany ser, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, ostudzić, dodać do niej łyżkę masy śmietanowej, wymieszać i wlać do ubitego kremu. Krem wyłożyć na nasączony blat ciasta z bananami. Przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć pozostałym ponczem z herbaty. Schłodzić przed podaniem.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)   

7 komentarzy:

  1. Śliczne są ciasta makowe :) Z bananami musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie. Swoją drogą, to bardzo niebanalna wersja ciasta makowego! Ja znam je tylko otulone polewą z czekolady... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudownie :) prezentuje się super, spokojnie może robić za tort! :)
    i jakież intrygujące połączenie-banan i mak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem fanką maku, więc to ciacho jest zdecydowanie dla mnie:-), poza tym bardzo pieknie się prezentuje, podziwiam:-)
    ps. dziekuję za odwiedziny i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ się prezentuje. Ciekawa propozycja
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...