piątek, 15 listopada 2013

Bardzo dobre ciasto makowe z kremem bananowym

W zależności od użytego kształtu formy, można zrobić z niego tort lub zwykłe, przekładane, prostokątne ciasto do porcjowania w kostkę. Jest mokre, dobrze się kroi, bardzo nam smakowało. Przełożyłam je śmietanowo-serowym kremem z dodatkiem mocno dojrzałych bananów. Pycha.     


składniki (na tortownicę 22 cm):

na biszkopt:
 - 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek kaszy manny
- 2 łyżki tartej bułki
- 100 g zmielonego maku ( można kupić w Piotrze i Pawle)

do nasączenia:
- 1.5 szklanki mocnej, słodzonej herbaty z cytryną

krem:
- 300 ml zimnej śmietanki 30 - 36%
- 200 g białego, zblendowanego sera
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 dojrzałe banany

Piekarnik ustawić na 160 st. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, pod koniec dodać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Dodawać powoli żółtka do białek, mieszając masę łyżką. Porcjami, delikatnie, by piana nie opadła, dosypywać mannę, tartą bułkę i zmielony mak. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piec biszkopt ok.45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu, boki ciasta okroić nożem i przełożyć ciasto na talerz lub paterę. Przekroić na pół , nasączyć pierwszy blat połową herbaty i ułożyć na nim pokrojone na ok. centymetrowe plastry banany.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukru. Dodać zblendowany ser, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, ostudzić, dodać do niej łyżkę masy śmietanowej, wymieszać i wlać do ubitego kremu. Krem wyłożyć na nasączony blat ciasta z bananami. Przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć pozostałym ponczem z herbaty. Schłodzić przed podaniem.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)   

9 komentarzy:

  1. Śliczne są ciasta makowe :) Z bananami musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie. Swoją drogą, to bardzo niebanalna wersja ciasta makowego! Ja znam je tylko otulone polewą z czekolady... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudownie :) prezentuje się super, spokojnie może robić za tort! :)
    i jakież intrygujące połączenie-banan i mak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem fanką maku, więc to ciacho jest zdecydowanie dla mnie:-), poza tym bardzo pieknie się prezentuje, podziwiam:-)
    ps. dziekuję za odwiedziny i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ się prezentuje. Ciekawa propozycja
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. NIECH KTOŚ WRESZCIE NAPISZE CZY TE CIASTO KOMUS UDAŁO SIE UPIEC

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze, napiszcie do nas!

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...