środa, 13 listopada 2013

Chili con carne

Dość pikantne, łatwe do przygotowania danie z mielonego mięsa, na obiad czy kolację, np. z przyjaciółmi. Podobno do oryginału nie dodają kukurydzy, mnie podoba się jej kolor i smak w daniu. Można podawać je z ryżem, tortillą albo z pieczywem - wedle woli i uznania.




składniki: 

- pół kg zmielonego mięsa wołowego ( lub mieszanego)
- duża cebula
- czerwona papryka
- trzy pomidory lub pół dużej puszki pomidorów w zalewie
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki przepłukanej na sitku czerwonej fasolki z puszki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka (mniej lub więcej)  sproszkowanego chilli lub mała, posiekana papryczka
- łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego  kumin)
- pół łyżeczki oregano
- sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
- łyżka oliwy lub oleju do smażenia

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucić pokrojony drobno czosnek, chilli, kmin rzymski i mieszać przez pół minuty. Dodać mięso i smażyć dalej mieszając, aż straci kolor surowizny. Dodać pokrojone drobno pomidory bez skórki i resztę przypraw. Przykryć pokrywką i dusić mieszając od czasu do czasu ,przez ok. 15 min. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dusić kolejne 5- 10 minut. Na koniec dorzucić przepłukaną na sicie fasolę i kukurydzę, całość podlać połową szklanki wody lub bulionu, zagotować i podawać.  

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

6 komentarzy :

  1. nie jadłam nigdy tego dania, choć zawsze było w The sims ;D
    Ale, ale-kukurydza również wydaje mi się tutaj na miejscu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, uwielbiam i uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię choć dawno strasznie nie robiłam.... Pięknie wygląda :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chili na imprezach sprawdza się niezawodnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za przepis, danie przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */