wtorek, 19 listopada 2013

Domowe bułki do hot dogów

Są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę. Ciasto dobrze się zagniata i przy pomocy naoliwionych rąk łatwo nadać im pożądany kształt. Z podanej porcji wychodzi 8 sztuk. Następnego dnia zrobiły się twarde, zatem dobrze przygotować porcję, która zostanie zjedzona od razu. Jeśli ktoś ma w domu hot dogowego fana, należy znaleźć możliwie najlepsze parówki w okolicy i wtedy będzie na pewno lepiej i zdrowiej niż w w fast foodowej budce. Przepis znalazłam na blogu Przy Kuchennym Stole, pochodzi z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Z. Prokopczuka.


Składniki: 

- 450 g mąki pszennej
- 60 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 230 ml letniego mleka
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli


Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać letnią wodą i rozetrzeć palcami, tworząc na powierzchni mąki zaczyn. Nie mieszać całości. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. Następnie dodać mleko, olej, sól i wyrabiać ok. 10 minut (ręcznie lub hakami miksera). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę, dwie aż podwoi objętość. Ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej uformować wałeczek wielkości parówki ( najlepiej natłuścić olejem lub oliwą dłonie) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. pół godziny do lekkiego wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez ok. 25- 30 minut, do lekkiego zrumienienia.  

  
 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

3 komentarze :

  1. Oj mam takiego hotdogowego fana w domu:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. potężne buły, potęrzne:D
    Ale domowe i to się liczy! Ja hot-dogi zawsze jem domowe, najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */