poniedziałek, 18 listopada 2013

Maślane ciasteczka

Smak masła jest w nich mocno wyczuwalny. Pachną domem i babcią. Pasują do każdego koca. Nad kształtem nie chciało mi się pracować. Na początku nawet miałam nieco chęci, ale zrezygnowałam szybko, leniwa niedziela to była:). Najlepiej niezbyt się wysilać i zostawić je w okrągłym, lekko spłaszczonym kształcie. Z całej kostki masła wyszło duuuużo ciastek. Ze cztery albo pięć razy więcej niż na zdjęciu.




składniki: 

- kostka masła
 -2,5 szklanki mąki
- 4 żółtka
- dwie czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu
- pół szklanki cukru
- laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
-  1/4 - 1/2  szklanki mleka lub wody

Masło rozetrzeć płaską, ucierająca końcówka miksera. Dodać żółtka, cukier, śmietanę, miękki środek wyskrobany nożem z waniliowej laski lub cukier waniliowy, zagnieść ręką, lub hakami miksera ciasto. Dodać tyle mleka, by łatwo się zagniatało i było miękkie. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać łyżeczką porcje ciasta, w 2 - 3 cm odstępach, lekko spłaszczyć,  rozpłyną się nieco podczas pieczenia. Piec od zrumienienia ( ok. 10 minut) , z włączonym termoobiegiem. jeśli piekarnik nie ma termoobiegu - nieco dłużej, po jednej blaszce na raz.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

 

4 komentarze :

  1. Ja zamiast śmietany dodaję 1|4 kostki smalcu - ciasteczka są bardziej kruche.Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  2. aj, aj-maślane.. <3 przypominają te chwile jak się było małym, aj, aj :D
    Nie ważny kształt, a smak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj dawno, dawno takich nie piekłam. Kiedys miałam taką ochote, ale jakoś nie znalazłam dobrego przepisu :( pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */