piątek, 1 listopada 2013

Najlepsze ciasto

Jest wilgotne, czekoladowe, miękkie i cięższe na dole, sernikowo-piankowe, delikatne na górze.  Tegoroczny laureat Grand Prix w konkursie na najlepsze wśród ciast w moim domu. Być może do końca roku znajdę jeszcze jakiś cudny przepis, ale póki co, ten uznaję za najlepszy. Ciasto łatwo zrobić (mam prawą rękę w gipsie i się udało;) i smakuje niebiańsko. Zamieszczałam już wersję z wiśniami (Wiśniowa Królewna), a tym razem użyłam gruszek. Ale nawet bez dodatku owoców ciasto uznałabym za najbardziej atrakcyjne. Pewnie każdy ma takiego faworyta, który jest pewniakiem na każdym przyjęciu i wszyscy pytają o przepis. Gdyby ktoś chciał swój podrzucić - chętnie wypróbuję i zmienię tytuł posta:) Zdjęcia ciasta z wiśniami i kolejne, dzisiejsze- z gruszką. 









składniki (na tortownicę 22 cm):

na czekoladowy spód brownie:


- tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 3 jajka
- 50 g mąki
- 150 g cukru
- dwie obrane i przekrojone na ósemki gruszki ( usunąć gniazda nasienne)

na masę jogurtową:

- półtora dużego opakowania jogurtu bałkańskiego poj. 400ml  (nie miałam, użyłam zwykłego z dodatkiem śmietany)
- opakowanie budyniu waniliowego
- 3 jajka
-1/4 szklanki oleju  
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy

na wierzch

- gruszka

polewa czekoladowa:

- tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- dwie łyżki cukru
- 100 ml gorącego mleka

brownie- spód: 

Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej (w rondelku nad parującą wodą). Jajka ubić z cukrem na jasną pianę, dodać mąkę i masę z czekolady. Wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do blaszki, wyłożyć na nie promieniście kawałki gruszek. 

jogurtowa pianka: 

Piekarnik nastawić na 180 st. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder. Żółtka wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem waniliowym, dodać do piany, wymieszać, dodawać po łyżce jogurtu  i na końcu wlać olej. Wymieszaną delikatnie całość przelać na ciemne ciasto.
Na dnie piekarnika umieścić nieduży garnek z gorącą wodą. Wstawić tortownicę na drugą półkę od dołu, najlepiej na kratce grillowej. Piec ciasto godzinę dwadzieścia minut, po 30 minutach okrywając je folią aluminiową, gdyby się mocno zrumieniło. Pozwolić mu wystygnąć w piekarniku i stężeć przez noc.

Czekoladę na polewę zalać gorącym mlekiem i rozpuścić z masłem i cukrem w kąpieli wodnej. Ciepłą masą polać wierzch ciasta. Gruszkę pokroić na ósemki. Z dwóch czubatych łyżek cukru i dwóch łyżek wody ugotować karmel. Kiedy zacznie gęstnieć, zanurzać na krótka chwilę kawałki gruszki i ułożyć na cieście.

Mówię Wam - niebo na talerzu! 



28 komentarzy :

  1. jeszcze nie próbowałam, a już z opisu i ze zdjęć wiem, że jest idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te wisienki polane czekoladą, oj baaardzo zachęcająco wygląda to ciasto!:))) I zapewne smakuje obłędnie! Na moim blogu dzisiaj też wiśniowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. w to, że najlepsze nawet nie śmiem wątpić :) wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda po prostu bosko! Wcale się nie dziwię, że wszyscy je chwalą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przecudownie! Ale mam ochotę na kawałek<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozpływam się na sam widok Twojego ciasta. :) Wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie niebo na talerzu, rozmarzyłam się o tej czekoladowej pychocie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. będę roooobić, będę rooobić! :D
    Proszę tylko o informacje.. duże opakowanie jogurtu bałkańskiego to 400g? :) czy 500?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znalazłam odpowiedź w poście o Wiśniowej Królewnie :)

      Usuń
  9. A żółtka i budyń mam wymieszac z sypkim budyniem czy ugotowanym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z proszkiem budyniowym. Nieugotowanym;)

      Usuń
    2. Tak właśnie zrobilam ;) dziekuje,wyszło przepyszne

      Usuń
  10. Hej. Mam pytanko :) mam zwykly jogurt naturalny, moze byc? I to ma byc 400 ml plus jeszcze z nastepnego pol czyli 200 ml, razem 600 ml tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, może być zwykły, choć będzie nico trudniej się kroić. Ale zostaw do porządnego schłodzenia w lodówce, powinno być ok. Razem 600 ml.

      Usuń
  11. a proszku do pieczenia się nie dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak wymieszać z pianą to co powstało po wymieszaniu żółtek z proszkiem budyniowym i cukrem. Masa jest gęsta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po łyżce dodawaj do piany.

      Usuń
    2. Dzięki, wyszło pyszne, choć nie idealne. Muszę popracować na tą częścią jogurtową. Mialam problem z wymieszaniem wszystkiego łyżką, żeby nie bylo grudek. Może powinnam zrobić to mikserem? Ale smak rzeczywiście niebiański 😋.

      Usuń
    3. Nie, mikserem nie, następnym razem daj jedno jajko więcej, powinno być łatwiej mieszać. Jajka są różnej wielkości, rzadszą masę będzie łatwiej wmieszać. I trzeba ją dodawać po łyżce.

      Usuń
    4. Tak zrobię, dzięki za wskazówki.

      Usuń
    5. Ja robiłam mikserem i wyszło dobre! :)

      Usuń
  13. Hmmm... tylko jak gotuje się karmel z cukru i wody? Nie mam doświadczenia. Czy rondelek potem nadaje się jeszcze do użytku?

    OdpowiedzUsuń
  14. 50 gram mąki to ile w szklance?Nie mam wagi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/3 szklanki o poj. 250 ml. Tu jest przelicznik. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/przelicznik.html

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */