czwartek, 14 listopada 2013

Przepis na domowe tortille

Bardzo prosta rzecz, a kolacja zawinięta w ruloniki z jej udziałem nabiera zupełnie innego charakteru. Jako farsz, można wykorzystać resztki kurczaka z obiadu, krewetki, smażone piersi z kaczki, dobra będzie  pieczona wieprzowina czy wołowina, ser feta, tuńczyk z puszki lub inna ryba, wędlina czy warzywa z dodatkiem majonezu lub jogurtowego sosu. Te oryginalne, robione są ze specjalnej mąki kukurydzianej, ale spokojnie wykorzystać można mąkę pszenną, podobnie jest z użyciem tłuszczu, można dodać smalcu ale spróbowałam, że z olejem wychodzi równie smacznie.    




składniki: 

- dwie szklanki mąki pszennej lub pół na pół z kukurydzianą
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki smalcu lub oleju
- 3/4 szklanki ciepłej wody

Wodę zmieszać z tłuszczem, dodać do mąki, dodać sól i zagnieść w misce ciasto. Odstawić na pół godziny. Podzielić na kulki nieco większe niż duży orzech włoski i rozwałkować na cienkie placki, podsypując blat lub stolnicę mąką. Smażyć po kilkadziesiąt sekund z każdej strony, na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, aż do zrobienia  się złotych i brązowych plamek. Układać jeden na drugim. By łatwiej się zwijały, można przykryć je zwilżoną ściereczką.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

12 komentarzy :

  1. Jesli nie łamią się podczas zwijania to jesteś Mistrzem!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa?! Musi być genialna, bo te sklepowe to czasem taką chemią pachną :(

    OdpowiedzUsuń
  3. w tej nie ma chemii, i nic się nie łamie. Bardzo ładnie się zwija:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat tortille to tylko domowe wchodzą w grę - kupne są okropne - domowe rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanko. Ile takich tortilli wyjdzie z ilości składników podanych w przepisie? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wydaje mi się, że 6. Przy patelni ok. 20 cm. Nie robiłam ostatnio, to dobrze nie pamiętam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. robię tortille na okrągło zawijam po pieczeniu w wilgotną ściereczkę i są super

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka konsystencje ma miec ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak plastelina. Elastyczne ma być:)

      Usuń
  9. fajna TA kuchareczka :) fajny przepis. efu

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile wychodzi placków z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */