poniedziałek, 25 listopada 2013

Puplety w sosie pomidorowym

Lubią je dzieci i dorośli, bo to połączenie smaków zupy pomidorowej i kotleta mielonego, dla maluchów 2-5 to prawie pewniaki :) Do ich przygotowania można użyć mielonego mięsa drobiowego albo wieprzowo-wołowego, te pierwsze będą bardziej delikatne, drugie wyraziste w smaku. Lubię oba. Do mięsa można dodawać różne dodatki smakowe, parmezan, uduszony szpinak, zielony groszek, suszone pomidory, koperek czy pietruszkę.



 
składniki: 

- 0,5 dkg mięsa mielonego ( drobiowego lub mieszanego - drobiowo-wieprzowego czy wołowego)
- duża cebula
- dwie łyżki tartej bułki
- mielony, czarny pieprz, sól, oregano
- puszka pomidorów bez skórki lub półlitrowy słoik domowego przecieru
- ew. dwie łyżki śmietanki 30%
- dwie łyżeczki masła

Cebulę obrać, połowę pokroić w drobną kostkę. Drugą połowę zetrzeć na drobnej tarce, dodać do mięsa. Mięso wymieszać w misce z tartą bułką, solą (ja daję pół małej łyżeczki), czarnym pieprzem. Zwilżoną dłonią uformować pulpety wielkości małej mandarynki. Na głębokiej patelni lub  w rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli. Dodać pomidory i dusić wszystko pod przykryciem ok. 10 minut. Zblendować sos na gładko, dosolić i doprawić do smaku pieprzem i oregano. Do sosu włożyć pulpety, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 10 - 15 minut. Dodać śmietankę ( niekoniecznie) i posypać całość posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)      

2 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */