niedziela, 24 listopada 2013

Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w rozmaitych odsłonach to najszybszy i bezwysiłkowy sposób na zwiększenie ilości potraw wigilijnych. Nawet jeśli ktoś o kuchni i gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, takimi śledziami może zaskoczyć rodzinę. W prostocie siła:) W okolicach listopada ochota na nie wzrasta wprost proporcjonalnie do zbliżających się świąt. Te w musztardowym sosie baaaardzo dobrze smakują, łatwo i błyskawicznie się robią.

    
składniki: 

- 40 dkg śledzi (z beczki lub filetów)
- mała cebula
- 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki zwykłej musztardy
- łyżeczka curry


Obrane i wyfiletowane śledzie namoczyć w lodowatej wodzie, ok. 1 - 3 godziny. W trakcie moczenia wodę wymienić. Po godzinie spróbować czy straciły ostro słony smak i ewentualnie, gdyby jeszcze smakowały zbyt słono, ponownie wymienić wodę i moczyć dalej. Rybę pokroić w 2-3 cm kawałki i ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem na sicie by straciła ostrość. Śmietanę, majonez, musztardy, pokrojoną cebulę i curry wymieszać. Powstałym sosem zalać śledzie i wstawić na  kilka godzin do lodówki.  

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

13 komentarzy :

  1. bardzo lubię musztardowy sos:) do mięs grillowanych też fajnie pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzie uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieco zmodyfikowałem przepis dodając 2 łyżeczki tartego chrzanu. Rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłem ten błąd i nie opłukałem śledzi, dlatego też wyszły stasznie słone. Poprawiłem nieco sytuację jabłkiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile mogą wytrzymać takie śledzie w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiej najlepiej użyć śmietany? Jaka to jest gęsta kwaśna? :-) Dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka, która się nie leje ;) 18 % i wzwyż. Śmietana, nie śmietanka do deserów.

      Usuń
  7. Ale pycha, śmietana 18% gęsta z mlekowity, przepis wielokrotnie wypróbowany, zawsze pyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis, wypróbowany - proporcje trochę według swojego smaku ale pomysł autora. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za przepis dziś robię :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */