sobota, 7 grudnia 2013

Łatwy chleb na zakwasie

Mam niezbyt silny jeszcze, otrzymany w prezencie zakwas, zdarza mi się o nim zapomnieć, nie dokarmiam go bardzo regularnie:) Można zrobić go samemu, wg. tego przepisu. Potrwa to dzień, dwa lub dłużej, musi trochę popracować. Dzień lub przynajmniej trzy, cztery godziny przed pieczeniem, trzeba zakwas wyjąć z lodówki i dokarmić dwiema łyżkami mąki, dolać trochę letniej wody, dobrze wymieszać, postawić w ciepłym miejscu. Powinien urosnąć, a przynajmniej bąbelkować i się lekko napuszyć. Mój nie był zbyt wylewny, ruszył troszkę i już. Malutki dodatek drożdży jest na taką właśnie okoliczność. Do chleba można dodać ulubione ziarna - słonecznik, dynię, siemię lniane, podsmażoną cebulkę albo pokrojone oliwki czy suszone pomidory z zalewy. Skórkę posypałam lekko mąką. Do wypieku tego chleba nie jest potrzebny szczególny rodzaj mąki, ale znalazłam ładnie przygotowany spis miejsc (tutaj) , gdzie mąkę chlebową rozmaitą można zakupić. Ta od wypieków chlebowych najczęściej ma numer 720- 850, jeśli ktoś ma możliwość nabycia takiej właśnie, będzie najlepiej, ale nie jest to w tym przypadku konieczne. Łatwy przepis pod zdjęciami pochodzi ze strony Pracownia Wypieków.  








 składniki: 

- 0,5 kg mąki pszennej (dowolnej, albo chlebowej) 
- 1 płaska łyżeczka soli
- 300 g wody
- 8 g świeżych drożdży
- 150 g zakwasu żytniego

Zakwas dokarmić kilka godzin lub dzień wcześniej, dwiema łyżkami mąki i niewielką ilością letniej wody. Odmierzyć 150 ml, dolać do mąki. Dodać pokruszone drożdże, wodę i sól. Wszystkie składniki wymieszać mikserem (końcówki haki) albo ręcznie. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Keksówkę (o pojemności ok. 1kg, ok. 25 cm) posmarować olejem lub oliwą, oprószyć mąką. Wylać do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 - 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 210 st, piec chleb ok. 40 minut. Wyjąć z piekarnika, podważyć lekko nożem, chleb powinien wyjść z formy. Gdyby był wilgotny od spodu, wsadzić do piekarnika, już bez formy na 5- 7 minut.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

3 komentarze :

  1. Chleb na zakwasie czy z dodatkiem zakwasu?
    Dodawanie drożdży do chleba, to jak dodawanie proszku do pieczenia do biszkoptu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz dobry zakwas, nie dodawaj, po kłopocie.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */