środa, 4 grudnia 2013

Choinki z bezy

Można je zrobić dwa tygodnie wcześniej i zamknąć w słojach lub kartonowym pudełku. Wytrzymają do świąt. Ładnie wyglądają i będą miłym urozmaiceniem świątecznego talerza z łakociami. Można taki słoik zanieść komuś w prezencie idąc z wizytą:) Użyłam na niektórych ciastkach jadalnych, srebrnych kulek do dekoracji, ale myślę, że przyklejenie (miodem albo lukrem) małych groszków, czy słonecznika w kolorowych skorupkach, które można dostać w sklepach będzie ładnie wyglądało. Można też ozdobić choineczki przy pomocy np. zabarwionego ( np. na niebiesko) lukru. To dobry sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków.



     
składniki: 

- 4- 6 białek wybitych do szklanki
- półtora raza więcej cukru niż zajęły w szklance białka
- szczypta soli

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodawać po łyżce cukru, za każdym razem czekając, aż zostanie dobrze wmieszany. Powstanie lśniąca, sztywna masa. Przełożyć ją do dekoratora z końcówką w kształcie największej gwiazdki i wyciskać na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Trzema naciśnięciami, by postały trzy warstwy, jedna na drugiej,pionowo do góry, coraz mniejsze. Piekarnik ustawić na 130 st. Włożyć bezy i od razu zmniejszyć temperaturę do 100 st. Suszyć ok. godziny z termoobiegiem, godzinę i piętnaście, dwadzieścia minut bez. Ozdoby przyczepiać przy pomocy odrobiny miodu na wykałaczce lub lukru z łyżeczki cukru pudru z kroplą soku z cytryny lub wody.



 Mówię Wam - niebo na talerzu :)   


12 komentarzy :

  1. Śliczne są! Musiałabym zrobić sobie takie beziki; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym taką schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne :) A gdyby tak jeszcze dodać odrobinę spożywczego barwnika to by były jeszcze bardziej choinkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aj, aj-pięknie się prezentują!
    Matko, normalnie jestem nimi zachwycona :D
    Wyglądają na tak delikatne, a zarazem emanują takim.. hm.. burżujstwem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. witam przecudownie to wygląda ale mam pytanko czy jak dodam barwnik spożywczy np zielony to bezy wyjda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem. Wydaje mi się że tak, z tym ze barwnik najpierw rozrobiłabym w malej ilości ubitej piany, i dopiero dodała do całości.

      Usuń
    2. ok spróbuje i dam znac jak wyszło:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */