środa, 11 grudnia 2013

Ciasto z kremem

Ciasto ma dodatek orzechów i kokosa, a krem jest brzoskwiniowy. Na rozmaitych forach w necie jego odmiany noszą nazwę "kora orzechowa". Dlaczego - zupełnie nie wiem. Myślę, że ta sama wersja ciasta z ananasem jest podobnie dobra. Z lenistwa nie piekłam dwóch oddzielnych placków i nieco zmodyfikowałam przepis. Zrobiłam jeden i przekroiłam na pół, w dodatku  okrągłej formie, przez co kremu na jeden kawałek ciasta przypada więcej.





  
składniki:
 na ciasto (tortownica 23 cm) :

-100 g orzechów włoskich
-100 g wiórków kokosowych
-100 g cukru
-6 białek
-3 żółtka
- trzy łyżki przesianej mąki pszennej
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia

na krem: 

 - duża puszka brzoskwiń
- 2 opakowania  budyniu śmietankowego z cukrem
- 250 ml mleka
- 250 ml soku z brzoskwiń ( jeśli jest mniej, należy uzupełnić wodą)
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka miękkiego masła
- 3 żółtka

na polewę: 

- pół tabliczki gorzkiej czekolady
-  dwie łyżeczki masła
- dwie łyżki gorącego mleka
- łyżka cukru



Polewę można pominąc i posypać ciasto cukrem pudrem.

Piekarnik ustawić na 170 st. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną masę. Partiami dodawać cukier. Łyżką delikatnie wmieszać żółtka i porcjami kolejne składniki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Piec ciasto ok. 25- 30 minut. Po ostudzeniu okroić brzegi cienkim nożem i przekroić poziomo na dwie części.

Zimne mleko zmieszać z sokiem z brzoskwiń, przelać do garnka, zostawić nieco więcej niż pół szklanki.
W tym pozostawionym rozmieszać dobrze proszek budyniowy, żółtka i mąki. Resztę zagotować z cukrem. Kiedy się zagotuje, wlać budynie z mąką i mocno mieszać, by nie powstały grudki. Gotować dalej intensywnie mieszając ok. minuty. Powstanie gęsty budyń. Kiedy ostygnie, dodać pokrojone, miękkie masło i utrzeć płaską końcówką miksera na krem. Na końcu dorzucić pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszać łyżką. Na dno tortownicy w której piekło się ciasto wyłożyć pierwszy placek (ewentualnie nasączyć osłodzoną herbatą z cytryną, jeśli ktoś lubi mokre ciasta, ja nasączyłam, ok. pół szklanki na jeden placek), wyłożyć krem, przykryć drugim blatem (nasączyć) docisnąć lekko i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed wyjęciem z formy okroić brzegi cienkim nożem, by łatwiej je było wyjąć.

Składniki polewy umieścić w rondelku nad parującą wodą, zamieszać i podgrzewać aż masa się połączy.
Wylać na schłodzone, wyjęte z formy ciasto, wyrównać nożem powierzchnię.

Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

17 komentarzy :

  1. To połączenie smaków świetnie się komponuje.Ciasto pyszne i bardzo ładne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem z ciastem :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dostałam kiedyś podobny przepis na ciasto o nazwie -kora- ale jakoś nie mogłam sie zmobilizować by je upiec.
    A widzę, że warto :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ty z lenistwa pozmieniałaś przepis a ja z lenistwa wprosiłabym się do Ciebie na kawałek, bo nie chce mi się piec ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To już zjedzone. Zapraszam na następne, zdaje się, że nie masz daleko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mnie wytropiłaś. Zaiste województwo to samo, to może i miasto to samo ;-) w każdym razie moje centrum dowodzenia światem jest zlokalizowane w naprawdę wielkim mieście ;-) A Twoje...?

    OdpowiedzUsuń
  8. Na południe od Wielkiego miasta,zupełnie niedaleko- Piotrków. Przybywaj:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto świetne, Rodzinie bardzo smakowało. :)
    Do kremu dałam połowę kostki masła w nieśmiałej próbie zrobienia go odrobinę bardziej "light" i wyszło idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Też już przeszłam na tę wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie zrobiłam ciasto z kremem brzoskwiniowym, które upichciłam zgodnie z Twoim przepisem. PYCHOTKA - polecam. Łatwo się robi - a efekt i smak fantastyczny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Cieszę się bardzo. Pozdrowionka świąteczne:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */