czwartek, 5 grudnia 2013

Najlepsza kapusta z grochem

Najlepsza jest tylko leciutko kwaśna, delikatna, kremowa, kiedy część grochu rozpadnie się na puree a część ma lekko wyczuwalne ziarenka. O takiej opowiadała mi znajoma w autokarze wracającym z Andrzejek. Ugotowała pięć kilo. Jak to pięć kilo? Zjedli trochę i resztę wsadziła na gorąco do słoików, żeby mieć na święta i rozdać potem synom do akademika. Zawsze tak robi. Myśl o kapuście prześladowała mnie cały wyjazd, zrobiłam więc i ja, słoiki zamknięte w lodówce (co wyczynia groch z kapustą w środku, nie wiem). Pyszna sprawa. I łatwa bardzo. I niedroga, taki student to nawet sam w akademiku mógłby sobie...:) Myślę, że przechowywana w lodówce, tydzień może wytrzymać bez sensacji.






 
składniki: 

- kilogram dobrej kapusty kiszonej (należy sprawdzić przed zakupem czy nie jest gorzka i czy pachnie świeżo kapustą)
- kilogram grochu (łupanego, w połówkach lub całego)
- trzy cebule
- 2, 3 łyżki masła
- sól, pieprz, łyżeczka cukru


Groch w całości moczyć przez 10-12 godzin (można zostawić na noc) w zimnej wodzie, której wlewamy tyle, by wody wystawało ponad powierzchnię na trzy cm. Groch w połówkach wystarczy wypłukać.

Kiedy groch się moczy, kapustę lekko przepłukać na durszlaku w zimnej wodzie. Mocno odcisnąć, sprawdzić czy jest bardzo kwaśna. Jeśli bardzo, przepłukać jeszcze raz i ponownie mocno odcisnąć. Ma być kwaśna wyczuwalnie ale nie mocno. Pokroić dość drobno na desce, wrzucić do większego garnka, dolać szklankę wody i gotować pod przykryciem z dodatkiem soli do miękkości (pół godz. lub dłużej, różnie z kapustą bywa). Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zezłocić na łyżce masła z odrobiną oleju, dodać do gotującej się kapusty.

Wodę z grochu odlać, nalać świeżej (ok. 2 cm nad powierzchnię grochu), zagotować. Po zagotowaniu, należy go często mieszać, by się nie przypalił. Potrwa to ok. 20 - 50 minut, czasem trochę dłużej, trzeba próbować. Kiedy część grochu się rozpadnie a pozostałe ziarenka będą miękkie, wyłączyć ogień.        

Kiedy kapusta będzie miękka, dodać do niej ugotowany groch, pozostałe masło, sporo pieprzu, cukier,  dosolić do smaku, porządnie wszystko wymieszać i gotowe. Można podawać od razu lub bardzo gorącą przełożyć do słoików, zakręcić, kiedy się zamkną i ostygną, wstawić do lodówki, by czekały na swoją kolej, myślę, że około 2 tygodni wytrzymają. 

Należy uważać przy podgrzewaniu, należy mieszać, lubi się przypalać!  

Mówię Wam - niebo na talerzu:) 



43 komentarze :

  1. Wierzę,że jest pyszna! Nie wyobrażam sobie świąt bez tej potrawy ;) U nas w domu standardowo robi ją moja Mama. Jej kapustka jest poprostu naaaajlepsza na świecie i choć wiele razy robiłam w identyczny sposób jak Ona, to niewiem jakbym się starała i tak nigdy nie wyszła mi tak pyszna jak jej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od kapusty zawsze kupuję kapustę u tego samego producenta i wychodzi pyyyyyycha

      Usuń
    2. jest poprostu super gotowalem ja poraz pierwszy rok temu i zona niewyobraza sobie wigili bez tej potrawy ja uzywam kapusty z aldi jest najlepsza

      piotrek

      Usuń
  2. Tak już jest z tym , co robią mamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oja.. moja zmora Wigilii :D Nie lubię grochu, strasznie.. jako jedyna w domu :D
    Ale jakby widziała to moja mam, stwierdziłaby: idealnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Zapisałam: nauczyć Salvadora jeść tatar i kapustę z grochem:)

      Usuń
    2. Tatar ok ale kapusta może zwierzakowi zaszkodzić!

      Usuń
  4. Jeszcze jedno danie, który da się zrobić z wyprzedzeniem, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ! U mnie tradycyjnie na wigilijnym stole, z dodatkiem szczypty majeranku ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kilogram grochu na kilogram kapusty? To na 5 kg kapusty 5 kg grochu ? Gratuję proporcji;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, na 1 kg kapusty - 1 kg grochu, tylko wtedy jest super :) plus oczywiście grzyby, o których tu nikt nie wspomina

      Usuń
  7. Bardzo fajny przepis - ale ja jeszcze dodaję do gotującej się kapusty odrobinę cienko pokrojonego i przesmaźonego boczku i kiełbaski. Wtedy potrawa nabiera wspaniałego smaku jest poprostu cudowna np.pod wódeczkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to już nie jest potrawa wigilijna

      Usuń
    2. w czasie wigilii nie ma postu !!!

      Usuń
    3. Oczywiście że nie ma postu w czasie Wigilii i Adwentu ale kiedyś był .I to jest wielowiekowa tradycja że kolacja ,wieczerza wigilijna jest postna.Dla mnie wieczerza byłaby nieważna gdyby kapusta byłaby ugotowana z boczkiem :) Nie zjadłabym takiej :)

      Usuń
  8. wszystkie komentarze bardzo mi się spodobały, lecz na Boga, kapusta z grochem wywołuje wzdęcia. !!! Nikt z nas nie lubi "zatruwać atmosfery", tym bardziej przy stole - ale jest na to sposób wystarczy 1/4 łyżeczki kminku na 2 do 3 kg kapusty dodanej do gotowania wraz z listkiem, zielem angielskim i pieprzem(najlepiej czarnym ziarnistym) poprawia smak i nie psuje atmosfery, Jeżeli ktoś nie lubi smaku kminku można gotować przez 1/2 godziny w woreczku, który można po tym czasie usunąć (woreczek można zrobić z folii przeźroczystej do żywności zawijając kminek po uprzednim przedziurawieniu folii widelcem) bądź też z kawałka bawełnianej szmatki, np. chusteczki do nosa używanej tak chętnie przez nasze babcie i prababcie, pod warunkiem, że nie były one wcześniej używane, LUB SĄ WYGOTOWANE i wyprane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za rade z tym kminkiem. Wyprobuje :-)

      Usuń
    2. Wzdęcia może tak, ale tylko u osób które nie jedzą na co dzień straczkow. Ja w swojej diecie mam je codziennie w różnej postaci i mogę powiedzieć, że wzdec brak.
      Także nie generalizuj :)

      Usuń
  9. bardzo dobrze jest "okrasić" kapustę z grochem przesmażoną słoninką na której smaży się pokrojoną w kostkę cebulę, ale jeżeli kapusta z grochem ma być wigilijna ZRÓB w ten sposób: na oleju rzepakowym proporcje:(około 1/2 litra oleju na 4 kg kapusty i 2 kg grochu)
    Olej rozgrzej 3 do 4 razy. Olej rzepakowy (uzyska smak), tak wygrzewaj olej żeby był wrzący ale się nie zagotował i nie spalił, daj mu spokojnie ostygnąć, pilnuj temperatury, - żeby nie wywołać pożaru !!!! po 3 lub 4 zagotowaniu dołóż do zagotowanego oleju kilka grzanek za starego chleba (najlepiej w kostkach 1.5cm do 2,0 cm ) niech się zazłocą UWAGA nie spal bo będzie gorzkie.
    Jeśli ktoś lubi można dołożyć 1/2 ząbka czosnku na 4 kg kapusty - nie więcej. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na lekko złoty kolor.Przesmażoną cebulę dodaj do zagotowanej , lekko ugotowanej kapusty z przyprawami listek laurowy, ziele angielskie, koperek, niewielką ilością kminku i czarnym pieprzem (można użyć też kilka ziaren pieprzu cytrynowego) Po ugotowaniu kapusty dodaj uprzednio zagotowany groch w innym naczyniu, wymieszaj. GOTUJ jeszcze przynajmniej jeszcze przez 5 minut i daj odpocząć przynajmniej na 6 - do 8 godzin. Nadmiar wody po gotowaniu kapusty nie wylewaj, odlej w mały garnuszek lub dużą szklankę 1/3 litra , przyda Ci się do uzyskania odpowiedniej konsystencji potrawy GWARANTUĘ, ŻE TEN PRZEPIS BĘDZIE SMAKOWAŁ, BĘDZIE ZDROWY I NIE BĘDZIE WYWOŁYWAŁ WZDĘĆ przepis na tą wspaniałą staropolską potrawę powiedziała mi moja niania, która służyła we dworze moich dziadków a jej rodzice pradziadków.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja podsmażam kapustkę przed zalaniem wodą i daję sporą łychę kminku :) a reszta tak jak Ty, ale bez cebuli, tym razem ją dodam... Już nie mogę się doczekać

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi pysznie i właśnie takiego przepisu poszukiwałam. W takim razie lecę po kapustę i groch. W wolnej chwili zapraszam do mnie www.nice-looking-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. A gdzie grzyby? Kapusta z grochem MUSI być z GRZYBAMI!

    OdpowiedzUsuń
  13. Gdzie mi tu z tymi grzybami ;) Groch z kapustą miał być. Przecież ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Groch odlac przed polonczeniem z kapusta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykle woda zostaje pochłonięta przez ziarna. Jeśli zostanie nadmiar, odlać.

      Usuń
  15. Witaj ;) właśnie korzystam z Twojego przepisu i gotuję kapustę z grochem ^^ mam nadzieje,że wyjdzie tak pyszna jak Twoja ♥ !

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, robie pierwszy raz kapustę z grochem na Wigilię do teściów, u mnie była zawsze, ale robiła ją mama i nie wyobrażam sobie świąt bez kapusty z grochem, ale mam pytanko czy Wam też podczas gotowania grochu wyłoniło się mnóstwo łusek? Są one troche twardsze od grochu, ale wybieranie ich zajęłoby chyba pół dnia. Czy Wy sie nimi nie przejmujecie i dodajecie wszystko do kapuchy, czy jednak wybieracie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie nie wiem, bo łusek nie spotkałam w kupowanym grochu. Jak poszło?

      Usuń
    2. a jak zjadasz szprotki to też zajadasz samo miesko?? znaczy obierasz tak jak duża rybe??? powodzenia z tym grochemmm obieraj !!!

      Usuń
  17. Wygląda przepysznie! i zdecydowanie bym spróbował kapusty Twojego przepisu nawet bez tych grzybów jak już niektórzy zauważyli

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam taką kapustę, cały rak czekam właśnie na nią!!!/wmojejkuchni-ak.bloog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  19. Sllyszalam ale nigdy nie jadlam a ze wszyscy tu tak chwala to i ja jutro ugotuje:) bedzie na Swieta

    OdpowiedzUsuń
  20. W zeszłym roku robiłam z Twojego przepisu - pycha :) W rodzinie robi się z dwóch rodzajów grochu - całego i w połówkach, ale dla mnie to nie ma znaczenia. Masło wymieniam na olej z pestek winogron. Polecam, bo naprawdę warto. Aha, by nie było bardzo wzdymające warto groch zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, a później gotować we wrzątku, no i polecam dodać kminek zmielony z majerankiem. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. ślinka mi pociekła.......nigdy nie robiłam.....teraz nadeszła pora pozdrówka Opalanka.....i wesołych świąt wszystkim !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, buziole świąteczne!

      Usuń
  23. Odpowiedzi
    1. Cały groch moczymy przez kilkanaście godzin, np. całą noc. Połówki wystarczy wypłukać.

      Usuń
  24. A ja dodaję jeszcze dwa zmięte ugotowane ziemniaki.. robi się wtedy taka gładziutka

    OdpowiedzUsuń
  25. a ja się zapomniałam i groch się rozgotował do puree, szukałam więc przepisu do kapusty i puree grochowym i przyznam, że ten przepis po ugotowaniu smakuje przepysznie!!! Jak słusznie wspomniano powyżej, żeby danie nie było wiatropędnie, trzeba groch gotować z glonem kombu, a do oleju jeszcze przed cebulką trzeba po hindusku aromatyzować przyprawy, w tym przypadku kminek i pieprz. Super! dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  26. O rany kapustę z grochem uwielbiam. Bardzo prosta i przepyszna. Dla laików warto zajrzeć tutaj https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/groch-z-kapust%C4%85-i-grzybami nie trzeba mega zaawansowania kulinarnego aby ją przygotować. Idealna jest taka po dwóch dniach, kiedy smaki przejdą. Mniam. Święta tuż, tuż więc warto zacząć myśleć o daniach na wigilijny stół.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */